Belföld

1,28 dollár alatt az euró

Hétfőn folytatta az erősödést a dollár az euróhoz képest, amelynek az árfolyama három hónap után először gyengült 1,28 dollár alá. A dollár erősödésének oka az amerikai elnök ma ismertetet kiadáscsökkentő költségvetési javaslata volt.

Röviddel 18 óra 30 perc előtt New Yorkban az euró 1,2731 dolláron állt, pénteken késő este még 1,2828 dollárt ért. Az euró árfolyama november 5-e óta először került 1,28 dollár alá.

A dollár erősödéséhez Alan Greenspan pénteki kijelentése is hozzájárult. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője szerint a piaci erők és az amerikai kormány valószínű intézkedései a költségvetési hiány csökkentésére stabilizálni, sőt, esetleg enyhíteni fogják a rekord méretű amerikai kereskedelmi hiányt.

George W. Bush ma jelentette be, hogy az amerikai szövetségi büdzsé óriási deficitjét milyen kiadáscsökkentő lépésekkel kívánja mérsékelni – a hírnek pozitív hatása volt a piacokra. A bejelentés értelmében az amerikai költségvetés idénre tervezett deficitje 427 milliárd dollár lesz, a jelentős hiánylefaragás 2006-tól várható. Az elképzelések szerint a hivatalos büdzsé egyenlege 20012-től lenne ismét pozitív.

Ajánlott videó