Belföld

Változó eva-terhek – fakultatív szja

Miközben nőnek, növögetnek az eva hatálya alá tartozók terhei, egyes cégtípusok spórolhatnak a személyi jövedelemadón. Ráadásul teljesen törvényesen, a jogszabályok maximális betartása mellett.

Meg is úszhatják akár a személyi jövedelemadó fizetését az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizető, közkereseti társaságban (kkt.) vagy betéti társaságban (bt.) tag adózók. Míg ugyanis a személyes közreműködést vállaló tagoknak legalább a minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási járulékokat át kell utalniuk az adóhivatalnak, addig a fent említett jogviszonyban lévőknek nem kötelező ezen a címen díjat kifizetni maguknak. Ez azt jelenti, hogy megúszhatják a minimálbér személyi jövedelemadóját.

Nem kiskapu


Változó eva-terhek – fakultatív szja 1

„Csak akkor kötelező közreműködői díjat kivenni ezeknek a tagoknak, ha a minimálbérnél magasabb jövedelem után kívánnak járulékot fizetni” – mondta lapunknak Lepsényi Mária, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adójogi főosztályának munkatársa. Azonban jellemzően ilyen díjat nem fizetnek az eva hatálya alá tartozó bt.-k és kkt.-k a tagjaiknak, mert úgy tűnik, „már megértették, hogy az eva esetükben az szja-t is kiváltja” – tette hozzá a szakértő. Míg az APEH-nál teljesen természetesnek veszik, hogy e cégek tagjai többnyire nem fizetnek szja-t, a Figyelő – persze nem reprezentatív – körkérdéséből az derül ki, hogy a könyvelők jelentős része nem is tudott erről a lehetőségről. Aki pedig tisztában volt vele, az sem ajánlotta ügyfeleinek. Mintha attól tartanának, hogy csak egy meglévő jogszabályi kiskapuról van szó, ami előbb-utóbb bezárulna, ha tömegesen alkalmaznák.

Számukra, és persze ügyfeleiknek is megnyugtató lehet, hogy senki sem vár el tőlük olyan kötelezettséget – főként az APEH nem -, ami nincs benne a törvényben. Megúszhatják tehát a kényszerből szja-t fizetők ezt a tételt, ami a tavalyi 9540 forintról idén 10 ezer 260 forintra nő. A minimálbér ugyanis 53 ezer forintról 57 ezer forintra emelkedett, így februárra már ennek a 18 százalékos személyi jövedelemadóját kell utalni, ha valaki mégis a közreműködői díj fizetése mellett marad, ám azt csak a minimálbér mértékéig veszi ki. Nőnek persze egyéb járulékfizetési kötelezettségek is a minimálbér emelkedése miatt, ráadásul az idén már 4 százalékos vállalkozói járulékot is kell fizetni.


Változó eva-terhek – fakultatív szja 2

Ezt ellensúlyozhatja, ha valaki úgy dönt, hogy ezután nem fizet magának közreműködői díjat, így annak személyi jövedelemadóját is megússza. (Ha valaki eddig sem tette, akkor őt nem vigasztalja semmi sem, legfeljebb az, hogy az eva még mindig kedvező adózási forma.) Ugyanakkor lehetnek olyan megfontolások, ami miatt mégis szeretne valaki magának kimutatható jövedelmet, és adózna is utána. „Aki adókedvezményt tud érvényesíteni, annak kedvező lehet ez a választás, hiszen a befizetett szja-t akár teljes egészében vissza is lehet igényelni” – mutat rá Kerekes Anikó, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke.

Adóvisszaszerzés

Nem veszett el a tag számára a tavalyi szja-előleg befizetése, ha a január 31-ei adatszolgáltatási kötelezettségének úgy tett eleget a cége, hogy azon nem tüntetett fel összevonandó jövedelmet. Ám ha az adatszolgáltatásban összevonandó jövedelmet jelentett, akkor az a pénz számára már „elúszott”. Nem kérheti ugyanis az adatok javítását arra hivatkozva, hogy „véletlenül” rosszul számolt, mert ez esetben nem számítási hiba történt, hanem gazdasági döntés született, amit nem lehet korrigálni – tudtuk meg az APEH munkatársától.

A legtöbben valamilyen bankhitel igénylése miatt szeretnének felmutatni legalább minimálbért a számlájukon. Korántsem biztos azonban, hogy ez segít; a Figyelő több esetet is ismer, amikor minimálbérre nem kapott az igénylő áruhitelkártyát vagy akár lakáshitelt. Így kétséges, hogy a hitel utáni vágy önmagában indok lehet-e a minimálbér és adójának kifizetésére.

Banki elvárások

Az OTP Banknál például kizárólag adóstárssal vehetnek fel személyi kölcsönt a bt.-k és kkt.-k kül- és beltagjai – tudtuk meg a pénzintézettől. Az adóstárs pedig csak olyan lehet, aki önállóan is hitelképes, azaz ő sem lehet csupán ilyen vállalkozási forma bel- vagy kültagja. Ha a bank ügyfeléről van szó, és a számlájára a pénzintézet által meghatározott, elfogadható jogcímeken érkezik rendszeresen jövedelem, akkor nincs szükség az APEH jövedelemigazolására, más esetben azonban igen. A pénzintézetek „elvárásai” persze eltérnek egymástól, célszerű e mikrovállalkozások tagjainak a saját bankkapcsolatuknál érdeklődni a hitelfeltételek után, és azután dönteni, megéri-e számukra az szja-fizetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik