Belföld

A Rosznyefty szállít ezentúl Kínának

A Jukosz olaja helyett a Rosznyefty orosz állami oljatársaságé indult el Kínába, vasúton.

A valamikor a Jukosz versenytársaként szereplő Rosznyefty a közelmúltban kötött megállapodást kínai szállításairól. Ebben 48,4 millió tonna – 350 millió hordó – olaj szállítása szerepel 2010-ig.

A Jukosz a múlt hónap végén közölte, hogy februárban már egyáltalán nem exportál olajat, miután elárverezték a fő termelő egységét, a Juganszknyeftyegazt. Utóbbi körülbelül napi egymillió hordós termelését az állami Rosznyefty olajtársaság kezeli.

Az orosz Rosznyefty szerdán cáfolta, hogy a 6 milliárd dolláros bejelentett kínai kölcsönfelvétele a Juganszknyeftyegaz felvásárlásával lenne kapcsolatban, mint közölte, azt jövőbeni kínai olajszállítások előlegeként kapta.

A Rosznyefty 9,35 milliárd dollárt fizetett a Juganszkért, miután megvette az árverésen győztes Baikalfinansgroup Kreml-közeli strómancéget.  A Jugansk megszerzésével jogot nyert a Jukosz eddigi kínai szállításainak átvételére. A Jukosz 2003-ban 3,5 millió tonna olajat szállított vasúton a CNPC kínai állami olajtársaságnak és a szintén kínai Sinopecnek, és 2006-ra 15 millió tonnára akarta növelni szállításait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik