Belföld

A PKN Orlen inkább otthon maradna

A lengyel PKN Orlen olajtársaság, középtávú stratégiája szerint, elsősorban átszervezésből és költségcsökkentésből akar többet profitálni, és óvatos lesz a felvásárlásokkal.

“A PKN Orlen mindenekelőtt és elsősorban a saját lehetőségeit a legteljesebben kihasználva fogja növelni értékét. Az új stratégia szerint tovább kell növelni a hatékonyságot, és pontosan kiválasztott, nagy megtérülést ígérő befektetéseket lehet eszközölni” – olvasható az új programról csütörtökön kiadott vállalati közleményben.


A négy hónapja kinevezett új igazgatótanács nevében Igor Chalupec vezérigazgató korábban már többször úgy nyilatkozott, hogy a PKN Orlen egyelőre nem kíván a közép-európai olajipari egyesülési elképzelések “élére állni”.


Chalupec a Rzeczpospolita című varsói lapnak úgy nyilatkozott, hogy elsősorban a hazai privatizációban, a Lotos csoport és a PGNiG gázmonopólium megszerzésében látják a fejlődési lehetőséget. “A Lotosba való befektetés sokkal érdekesebb, mint a Molba” – hangsúlyozta.


A PKN Orlen 2003 őszén megegyezett a Mollal az esetleges egyesülés előkészítésében, de tavaly a lengyel cég lemondott erről a tervről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik