Belföld

Nagy felfutásra számít a Magyar Suzuki

A Magyar Suzuki Rt. tervei szerint a gyártási és értékesítési teljesítmény az idén eléri a 150 ezer darab személygépkocsit, 2006 után pedig a 200 ezret - mondta Szuzuki Oszamu, a Suzuki Motor Corporation elnöke Esztergomban.

Az új Suzuki modell sorozatgyártását elindító ünnepségen az elnök elmondta: a 2005-re vonatkozó terv 50 százalékos növekedés a tavalyi évhez viszonyítva.

A Magyar Suzuki Rt. az idén 300 milliárd forintos árbevételre számít, az értékesítési terv pedig, az importtal együtt már 150 ezer jármű eladásáról szól, amelyből 40 ezret tesz majd ki a belföldi értékesítés. A társaság 2004. évi árbevétele 220 milliárd forint volt.

A két éve elkezdődött 100 milliárd forintos fejlesztésből a tavalyi beruházási érték 60 milliárd forintot tett ki, amelynek eredményeként az évi gyártási kapacitás 90 ezer darabról 200 ezer darabra nőtt, 2006-ig pedig a gyártás is eléri ezt az értéket. A fejlesztési program keretében korszerűsítették a festőüzemet, több mint 250 új hegesztőrobotot, valamint elkészült az új Swift szerelő sora is. A beruházások nyomán 700 új munkahelyet hoztak létre.

Az ünnepségen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, aki elmondta: megvalósult a határok nélküli Európa, hiszen az esztergomi Suzuki gyárban minden harmadik foglalkoztatott a határon túlról érkezik. Hozzátette: az így kialakult versenyre Magyarországon nem a bezárkózás a válasz, hanem a felkészülés.

A miniszterelnök közölte: bár a Magyar Suzuki Rt. 2700 főt foglalkoztat, a gyár összesen mintegy 30 ezer embernek ad munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik