Belföld

Milliárdokkal tartozik az állam a gazdáknak

Meghaladja az ötvenmilliárd forintot a lejárt kiutalási határidejű agrártámogatások összege. A szaktárca - az ígéretekhez képest - összesen 250 milliárd forinttal tartozik a gazdáknak - írja Népszabadság.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tavaly nyáron arról beszélt, hogy már októberben folyósítani szeretnék az uniós támogatásokat. Az uniós intervencióra felajánlott 3,8 millió tonna gabonáért durván százmilliárd forint, a földalapú támogatások nemzeti részéből negyvenmilliárd, az uniósból pedig körülbelül még 56 milliárd forint járna a földből élőknek.Ebből több mint ötvenmilliárd forint támogatás kiutalási határideje járt már le. A határidő-átlépés miatt már egymilliárd forintra rúg a gazdáknak kifizetendő késedelmi pótlék összege.

A gazdák nagy része elhitte, hogy már tavaly október végén elkezdődhetnek a kifizetések, hiszen a magyar kormány ezért lobbizott Brüsszelben. Tisztában vannak a termelők azzal, hogy az uniós szabályok szerint a földalapú támogatásokat április végéig kell folyósítani, ám a kormányfő az agrártárcánál tett látogatásakor arra utasította Németh Imre minisztert, hogy gyorsítsa fel a földalapú támogatások kiutalását.

Az agrártárca illetékeseinek nyilatkozatai szerint a gazdák okolhatók a földalapú támogatások késedelméért. Az igényléshez szükséges adataik ugyanis pontatlanok, így azokat ellenőrizni kell. A Népszabadság ellenben úgy tudja: lassan fél éve nincs elegendő forrás az agrártámogatási számlán. Szakértők szerint az amúgy is forráshiányos költségvetés képtelen lett volna megelőlegezni az uniós kifizetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik