Belföld

Másfélmillárdért épülnek bérlakások Angyalföldön

A budapesti XIII. kerületi önkormányzat mintegy 1,5 milliárd forintos beruházásában 66 lakásos bérház épül a Bulcsú utcában, amit várhatóan májusban adnak majd át.

Az épület pénteki bokrétaünnepségén Tóth József polgármester elmondta: a teljes beruházási költségből 1 milliárdot az angyalföldi önkormányzat biztosított, csaknem 296 millió forintot a Belügyminisztérium pályázatán nyertek el, további mintegy 196 millió forint támogatást a Fővárosi Önkormányzat stratégiai alapja nyújtott.

Közölte: az önkormányzati képviselőtestület 2001-ben döntött a Bulcsú-Lehel-Dózsa György út és a vasút által határolt terület rehabilitációjáról, amelynek keretében épülhet meg a 7 szintes, 2 lépcsőházas épület. Az engedélyezési és kiviteli terveket a Nieder Építész Kft. készítette, a kivitelezést pedig a Hérosz Rt. végzi.

Az építés 2004. áprilisában kezdődött és a házat az idén májusban várhatóan már átadják. Az épület készültségi foka jelenleg 50 százalékos, a szerkezetépítési munkák, befejeződtek, és már megkezdték a gépészeti munkákat, a csatorna- és vízvezetékek szerelését.

A lakások kétharmada egy-, másfél-, illetve kétszobás, a fennmaradók ennél nagyobbak. A pinceszinten 48 férőhelyes teremgarázst alakítanak ki.

A lakásokat költségalapú bérlakásként pályáztatják meg, mivel a vissza nem térítendő állami támogatásnak ez volt a feltétele. A XIII. kerületi önkormányzat az idén 25 milliárd forintból gazdálkodhat, és ennek 20 százalékát, mintegy 5 milliárd forintot fordít beruházásokra.

Esze György, a kivitelező Hérosz Rt. vezérigazgatója elmondta: a 20 éve működő, jelenleg 1 milliárd forint alaptőkéjű társaság építette meg az elmúlt években egyebek mellett a csillaghegyi, a százados úti, a nagykovácsi és a péterhegyi lakóparkot. Emlékeztetett arra, hogy a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületével elnyerték a nemzetközi FIABCI nívódíját, és a magyar építőipari szakma elismerését vívták ki az orbánhegyi Osztrák Gimnázium, és az ING Dózsa Györgyi úti székházának megépítésével.

Jelenleg mintegy 20 kivitelezési pályázatot adtak be. Megemlítette, hogy volt olyan évük, amikor mintegy 40 milliárd forint értékben pályáztak kivitelezésre, aminek negyedét, mintegy 10 milliárd forint értékű építés-kivitelezést realizáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik