Belföld

Lezuhant az afgán repülőgép: mindenki meghalt

Kabultól 30 km-re, Hake-Dzsabar körzetében zuhant le az afgán Kam Air légitársaság csütörtök délután eltűnt utasszállító repülőgépe, s a fedézeten tartózkodó 96 utas és nyolcfőnyi személyzet közül mindenki meghalt.

Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a katasztrófa térségében jelenleg keresik a roncsokat, a kutatásban részt vesznek az Afganisztánban szolgáló nemzetközi biztonsági erők tagjai is. A Boeing 737-es a nyugat-afganisztáni Herátból tartott a fővárosba, Kabulba, ahová közép-európai idő szerint délben kellett volna megérkeznie, de a nagy hóesés miatt nem tudott leszállni az afgán fővárosban, s a pakisztáni Pesavár repterétől kért leszállási engedélyt, majd megszakadt vele a kapcsolat.

A gép utoljára röviddel dél előtt volt kapcsolatban a kabuli irányítótoronnyal. Kabul repülőtere a szerda óta tartó heves havazás miatt átmenetileg nem fogad és nem indít járatokat. Télen gyakran előfordul, hogy a rossz látási viszonyok miatt Kabulba tartó járatokat pakisztáni repülőterekre irányítanak át.
A Kam Air az első afganisztáni magán légitársaság, 2003 novemberben kezdett működni. Gépparkja egy Boeing 767-es és 727-es, egy Antonov 24-es és egy Boeing 737-es repülőből áll. A cég több afganisztáni városba, közöttük Heratba, valamint Dubajba indít járatokat.

A legutóbbi repülőszerencsétlenség november végén történt Afganisztánban, amikor egy Casa-212 típusú kétmotoros gép zuhant le az ország középső részében. A baleset során hat amerikai állampolgár – három katona és a három fős legénység – vesztette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik