Belföld

Greenspan: a gyenge dollár egyensúlyt hozhat

A gyenge dollár meg fogja állítani az amerikai gazdaság külső egyensúlyi hiányait, mert a külföldi exportőröknek nem lesz érdemes az amerikai piacra termelniük – jelentette ki Alan Greenspan a hét vezető ipari hatalom (G7) pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek londoni értekezletén.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke a hetek tanácskozásának pénteki nyitónapján azt mondta: el fog jönni az idő, “ha még nem jött el”, amikor a külföldi exportőrök úgy döntenek, nem viselnek el további profitrés-eróziót, ha a dollár tovább gyengül.

Greenspan szerint emellett az amerikai kormányköltekezés valamelyes visszafogása is az egyensúly további romlásának lassulását eredményezi. A Fed elnöke – alig burkoltan bírálva a Bush-kormányzat eddigi túlköltekezését – a londoni értekezleten azt mondta: a költségvetési önmérsékletet szorgalmazó hangok, amelyeket “még egy éve is alig lehetett hallani”, mára ismét felerősödtek.

Éppen előző nap a világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője, a Standard & Poor’s is azt írta Londonban kiadott idei globális szuverén adósság-kibocsátási előrejelzésében, hogy az Egyesült Államok költségvetésének hitelpiaci finanszírozási igénye 2005-ben várhatóan 6 százalékkal 806 milliárd dollárra csökken a “szerény mértékű” költségvetési kiigazítás következtében.

Az amerikai szövetségi költségvetés hiánya a tavalyi pénzügyi évben 412 milliárd dollárral rekordot döntött.

EKB: az Egyesült Államoknak csökkentenie kell a hiányt

A péntek-szombati londoni G7-rendezvény első napján Mervyn King, az Angol Bank kormányzója arra figyelmeztetett, hogy a globális szintű makro-egyensúlytalanságok miatt a világgazdaság bármely térségében heves valutaárfolyam-kilengésekre kell a következő egy évben felkészülni.

A brit jegybank vezetője szerint ezért nem lehet egyetlen országot felelőssé tenni, a mára kialakult egyensúlyi hiányok “a mindenhol egyszerre meghozott gazdaságpolitikai döntések” globális tükröződései.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke azt mondta, hogy az euró erősödése a dollárral szemben “nem jó”, és nem használ a gazdasági növekedésnek. Felszólította az amerikai kormányzatot, hogy foglalkozzék a folyómérleghiány csökkentésével.

Vita az adósságleírásról

A Hetek londoni miniszteri és jegybankári összejövetelének nyitó rendezvényén látványosan összekülönbözött Gordon Brown, a vendéglátó brit pénzügyminiszter és az amerikai szaktárcát képviselő John Taylor miniszterhelyettes a legszegényebb országok megsegítésének kérdésében, amit a G7 elnöki posztját idén betöltő Nagy-Britannia az elnöki időszak központi napirendi pontjává tett.

Brown nyitó beszédében 100 milliárd dolláros pénzügyi segélyrendszer életre hívását javasolta a nemzetközi tőkepiac bevonásával, úgy, hogy a rászoruló országok javára a vezető gazdasági hatalmak évi 10 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátanának ki a következő tíz évben.

Taylor pénteken azonban azt mondta, hogy erre a bonyolult, garancia- és egyéb kötelezettségvállalásokkal átszőtt rendszerre nincs szükség; szerinte inkább a szegény országok adósságát kellene leírni, amiről “már hétfő reggel dönthetünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik