Belföld

Eltűnt egy afgán repülőgép 96 utassal

Eltűnt a Kam Air afganisztáni légitársaság egyik repülőgépe, 96 utassal és nyolc főnyi személyzettel a fedélzetén - közölte pénteken a légitársaság illetékese.

A Kabul környéki repülőterek, a nemzetközi biztonsági erő és a pakisztáni légi közlekedési illetékesek nem tudnak a gép hollétéről. A járatról csütörtök este óta nincs hír – közölte Attila Kamgar, a Kam Air pénzügyi ellenőre. A gép a nyugat-afganisztáni Heratból tartott a fővárosba, Kabulba, ahová közép-európai idő szerint délben kellett volna megérkeznie. A Boing 737-es Heratban felszállt, de a Kabulban tomboló hóvihar miatt visszafordult. Később a pakisztáni Pesavar repülőterével lépett kapcsolatba, ahol megkapta a leszállási engedélyt, de ide nem érkezett meg.

A gép utoljára röviddel dél előtt volt kapcsolatban a kabuli irányítótoronnyal. Kabul repülőtere a szerda óta tartó heves havazás miatt átmenetileg nem fogad és nem indít járatokat. Télen gyakran előfordul, hogy a rossz látási viszonyok miatt Kabulba tartó járatokat pakisztáni repülőterekre irányítanak át.

A légitársaság illetékesei ellenőrizték a Kabul környéki repülőtereket, ahol a gép leszállhatott volna, de a többségük azt közölte, hogy nem szállt le náluk a gép. A légitársaság az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erő (ISAF) segítségét kérte. Egy amerikai katonai szóvivő elmondta, hogy a gép az ISAF ellenőrzése alatt álló egyetlen repülőtéren sem szállt le.

A pakisztáni légi közlekedési hatóság tájékoztatása szerint nincs tudomásuk arról, hogy a Kam Air járata csütörtök este Pesavarban vagy más pakisztáni repülőtéren leszállt volna. Attila Kamgar közölte, hogy nincs részletes utaslistája, de úgy vélte, hogy az utasok túlnyomó többségükben afgán állampolgárok voltak.

A Kam Air az első afganisztáni magán légitársaság, 2003 novemberben kezdett működni. Gépparkja egy Boeing 767-es és 727-es, egy Antonov 24-es és egy Boeing 737-es repülőből áll. Ez utóbbinak veszett nyoma. A gép több afganisztáni városba, közöttük Heratba, valamint Dubajba indít járatokat.

A legutóbbi repülőszerencsétlenség november végén történt Afganisztánban, amikor egy Casa-212 típusú kétmotoros gép zuhant le az ország középső részében. A baleset során hat amerikai állampolgár – három katona és a három fős legénység – vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik