Belföld

32 millió euró az alföldi megyéknek

Várhatóan február közepén írják ki az Interreg III/A program pályázatait, amelyek három év alatt összesen 32 millió eurós forrást biztosítanak a Dél-Alföld és Észak-Alföld megyéinek a határon átnyúló együttműködések elősegítésére.

A pénteki békéscsabai Interreg konferencián a program végrehajtásáért felelős Váti Kht. békéscsabai képviseletének vezetője, Kalapáti Magdolna elmondta: a 32 millió eurós forrásból 24 milliót az Európai Unió, 8 millió eurót pedig a magyar állam biztosít. Hozzáfűzte: a 2004 és 2006 közötti időszak első pályázati kiírása 16 millió eurós forrást nyújt, a második kiírásnál – ez év végén vagy a következő év elején – várhatóan a fennmaradó összegre pályázhatnak az érintettek.

A pályázati összeghatár a különböző projektcsoportoktól függően 10 ezer és 2,5 millió euró között mozog. A közös benyújtású projektek költségének 75 százalékát finanszírozza az Európai Unió, a fennmaradó részt saját erőből, illetve állami finanszírozásból kell biztosítaniuk a pályázóknak.

A konferenciát szervező Becsey Zsolt európai parlamenti néppárti képviselő a rendezvény szünetében elmondta: az Interreg III/A program Magyarország és Románia, valamint Magyarország és Szerbia-Montenegro szomszédos megyéi között nyújt együttműködési lehetőséget egyebek között az infrastruktúra, a humánerőforrás és a gazdasági fejlesztések, a környezetvédelem, kultúra, az egészségmegőrzés területén.

A képviselő hozzáfűzte: a program kiírását követően mindössze három hónap áll rendelkezésre a pályázatok benyújtásához, ezért rendkívül fontos, hogy a pályázók minél hamarabb megtalálják a határon túli partnereiket.

Becsey Zsolt elmondta: az Interreg három részből áll, a III/A a határ menti megyék közös programjait, a III/B az országok közötti együttműködéseket, míg a III/C a kelet-európai régió hat országának közös projektjeit támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik