Belföld

Orbán szakértői nem jutottak be az egyeztetésre

A parlamenti pártok és kormányzat megkezdte tárgyalásait a második Nemzeti Fejlesztési Tervről. Orbán szakértői nem vehettek részt a megbeszélésen.

Megkezdődött az egyeztetés Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a négy parlamenti párt elnöke között: Orbán Viktor, a  Fidesz elnöke kezdeményezése ellenére a tanácskozáson nem vehetnek részt a nem meghívott szakértők.


A 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Fejlesztési Tervvel (NFT) kapcsolatos elképzelésekről szóló tanácskozáson reggel 8 óra után néhány perccel a Parlament Nándorfehérvár-termében a tárgyalóasztal egyik oldalán Gyurcsány Ferenc kormányfő, Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Kóka János gazdasági miniszter és Göncz Kinga, az esélyegyenlőségi tárca vezetője, a másik oldalon pedig a négy pártelnök foglalt helyet.

A Fidesz elnöke szakértőivel együtt kívánt részt venni a csütörtöki négypárti egyeztetésen, ezt maga Orbán Viktor jelentette be a találkozó előtt korán reggel.

Schmitt Pál európai parlamenti képviselő, Orbán Viktor egyik felkért szakértője csalódottan nyilatkozott, hogy kizárták a megbeszélésről. Elmondta, egész héten erre az egyeztetésre készült, és kizárólag azért utazott most haza Brüsszelből, hogy jelen lehessen a tanácskozáson. Schmitt hozzátette: a konzultációra csak a miniszterelnök hozhatott szakértőket.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szakértők helyett azt a dokumentumhegyet hozta magával, amelyet az egyeztetés előtt a miniszterelnök küldött a pártelnököknek a felkészülés megkönnyítése érdekében. A könyveket, dokumentumokat a pártelnök egyik munkatársa tolta Dávid Ibolya után egy kis kocsin, amelyen látható volt egy szakadt papírtáska is. Erről az MDF elnöke elmondta: ez jelkép, azt szimbolizálja, hogy Magyarország leszakadóban van, az emberek lelkületében és a gazdaság versenyképességét illetően egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik