Belföld

Kevesebb bevételre számít a VPOP

A központi költségvetés a vám- és pénzügyőrségtől a tavalyinál kevesebb összegre, mintegy 810 milliárd forintra számíthat - jelentette ki Nagy János vezérőrnagy, a VPOP országos parancsnoka csütörtökön Debrecenben.

A VPOP Észak-Alföldi Regionális Parancsnoksága évértékelő tanácskozásán résztvevő országos parancsnok sajtótájékoztatóján elmondta: 2003-ban – elsősorban az importáfa-bevételnek köszönhetően – még 2383 milliárd forintot utaltak át a központi költségvetésbe, tavaly viszont csak 1496 milliárd forintot. A csökkenést, ami az idén tovább tart, Nagy János az uniós csatlakozással együtt járó jogszabályi környezet, valamint feladatrendszer megváltozásával indokolta.

Nagy János elmondta: a tavaly május 1-je előtti 300 vámkezelési helyből csak ötven maradt meg, ám a vámkezelések száma alig kevesebb mint a felére csökkent, mert megnőtt az uniós követelményekkel együttjáró feladatkör.

Az unió külső határainak eltolódása miatt az átszervezés sem ment zökkenőmentesen, ugyanis a nyugati országrészből a keleti határszélre történő átcsoportosítás létszámgondokat okozott. Elmondta: 2003 végétől idén január végéig 1300 beosztást szüntettek meg, de az új beosztások feltöltése nehezen ment. Részben amiatt, mert a lakóhelyváltoztatást nem vállalták beosztottjaik, részben pedig a helyükre pályázók nem rendelkeztek elegendő szakmai ismerettel. A jelenlegi 6600 fős létszámot még 150-160 álláshellyel tudnák bővíteni – mondta Nagy János. A hiány elsősorban a keleti országrészben jelentkezik.

Ezt erősítette meg a regionális parancsnokság vezetője, Lupkovics György ezredes is, aki tavalyi eredményeikről számolt be. A parancsnok elmondta: a 78 milliárdos bevételi tervüket már novemberig teljesítették és az év végéig közel 15 milliárd forinttal teljesítették túl az előirányzott összeget. Mindezt ésszerű gazdálkodással és takarékossági intézkedésekkel érték el. Hozzátette: a többletfeladatokkal együtt járó költségeket a regionális parancsnokság gazdálkodta ki.

A parancsnok elmondta: a közúti áruforgalomban a határon végzett vámkezelésnél közel 667 millió forintot szedtek be a parancsnoksághoz tartozó ukrán, illetve román határszakaszon.

Több mint 16 ezer esetben derítettek fel jövedéki termékkel elkövetett jogsértést, s ezek során mintegy 3,2 millió darab doboz cigarettát, közel 63 ezer liter üzemanyagot és 3000 hektoliter szeszesitalt foglaltak le a pénzügyőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik