Belföld

Javulnak idén a szuverén hitelminősítések

Az idén megközelíti az 5 ezer milliárd dollárt a nemzetközi tőkepiacon megjelenő új szuverén és kereskedelmi adósságkibocsátások értéke, és a szuverén hitelminősítések közepes ütemben tovább javulnak.

A Standard & Poor’s Rating Services, a világ legnagyobb hitelminősítője – az amerikai McGraw-Hillpénzügyi szolgáltató csoport tagja – szerint 2005-ben a világ vállalatai és kormányai összesen 4800 milliárd dollárnyi új adósságajánlattal fognak előállni, ami dollárértéken 3 százalékos növekedés az előző évihez képest. A dollár gyengülése miatt azonban euróban mérve a globális adósságkibocsátás értéke az idén “valamelyest” vissza fog esni – áll a jelentésben.








Szerény Európa
Az európai kormányok 1300 milliárd dollár új adósságot bocsátanak ki az idén, 5 százalékkal többet, mint tavaly, a latin-amerikai szuverén adósságajánlat értéke pedig 36 százalékkal 169 milliárd dollárra nő 2005-ben a hitelminősítő szerint.

Szuverén kibocsátók a piacon

A 2005-ben megjelenő új adósság túlnyomó részét szuverén kibocsátók viszik a piacra: az új kormányadósság értéke az idei évre várt teljes ajánlati értéken belül 4100 milliárd dollár lesz, 5 százalékkal több a tavaly kibocsátott 4 ezer milliárd dollárnál, a Standard and Poor’s globális előrejelzése szerint. A legnagyobb egyedi szuverén kölcsönfelvevő az idén is a japán kormány lesz, 1700 milliárd dolláros hitelpiaci finanszírozási igénnyel. Ez 8 százalékkal haladja meg a tavalyit, jelezve, hogy a japán kormány a gazdaságösztönzés finanszírozását egyre nagyobb mértékben a tőkepiacról oldja meg. Az Egyesült Államok költségvetésének hitelpiaci finanszírozási igénye ugyanakkor várhatóan 6 százalékkal 806 milliárd dollárra csökken 2005-ben a “szerény mértékű” amerikai költségvetési kiigazítás következtében – áll a Standard and Poor’s csütörtöki londoni előrejelzésében.





Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik