Belföld

Interveniált a szlovák jegybank

Nyíltpiaci beavatkozást hajtott végre a szlovák jegybank a devizapiacon a korona erősödésének a megfékezésére. Az idén ez volt a második ilyen akciója a központi banknak.

A jegybank az év eleje óta az intervenciók mellett likviditás szabályozási eszközöket is igénybe vett a korona erősödésének megfékezésére.

“A korona árfolyamának emelkedését nem indokolják a makrogazdasági alapok és káros az ország gazdaságára nézve” – indokolta a lépést a jegybank szóvivője Igor Barat a Reuters hírügynökségnek. “A későbbiekben is élni kívánunk ennek az eszköznek az alkalmazásával amennyiben a káros folyamat fennmaradása ezt indokolttá teszi.”


A gazdaságra gyakorolt negatív hatás mellett a túl gyors árfolyam emelkedés az euró bevezetésének előfeltételéül szolgáló inflációs és deviza stabilitási követelmények teljesítését is veszélybe sodorhatja a beavatkozások sokkszerű következményei miatt.

A piac megfigyelése szerint a jegybank az év eleje óta 1,8 százalékos erősödést képviselő 38,000 koronás euró árfolyamnál lépett fel korona eladási megbízásaival. A becslések szerint 100-150 millió eurót vásárolt fel az intervenció keretében. A beavatkozás 38,200-ig gyengítette átmenetileg a korona árfolyamát. A 38,000-ás árfolyamot változatlanul intervenciós küszöbnek tekinti a piac és számít a jegybank fellépésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik