Belföld

Eltűnőben a nagyfoglalkoztatók

Közel felére csökkent a hazai nagyfoglalkoztatók száma. Ma már csak 15 olyan vállalat van, amely ötezer vagy ennél több alkalmazottnak ad munkát, holott a 2000. év végén még 27 volt - írja Világgazdaság.

Az Ecostat Top 100 2000-es és 2003-as rangsorát összehasonlítva a legnagyobb létszámot veszítő cég a Videoton Holding volt, ahol három év alatt közel felére csökkent a dolgozói állomány.

A két legnagyobb hazai foglalkoztatónál, az állami tulajdonú MÁV-nál és postánál jelenleg is racionalizálás folyik. A rangsor alapján 2000-hez képest a GE, a Flextronics, a Tesco, a Danubius Szálloda Rt., a Richter és az Audi teremtett új munkahelyeket.

A létszámcsökkenés hátterében sokszor az outsourcing áll – vélik a kutatók. Gyakori a minőség-ellenőrzés, az adminisztráció, a különböző üzleti szolgáltatások kiszervezése. 

Szanyi Miklós, a Világgazdasági Kutatóintézet főmunkatársa szerint az egész magyar gazdaság, de különösen az exportra gyártó cégek, a feldolgozóipar szereplői érezték meg a recessziót. A feldolgozóiparban összesen két százalékkal, ezen belül az élelmiszeriparban, a textil- és cipőgyártás terén több mint nyolc százalékkal csökkent a foglalkoztatás – derül ki a KSH tavalyi és a 2003-as III. negyedévi adatok összehasonlítása alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik