Belföld

Draskovics kijelentésére reagált az MNB

Nyilatkozatháborúba kezdett csütörtökön a pénzügyi tárca és a jegybank. A nézeteltérés oka a Fidesz képviselőinek minapi alkotmánybírósági beadványa.

A jegybank szerint nem sérült az intézmény függetlensége azáltal, hogy fideszes képviselők kérésére információt szolgáltatott a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban – reagált a központi bank Draskovics Tibor csütörtök reggeli bírálatára.


Szerintük ugyanis a jegybank függetlenségét egy felvilágosítás megadásával nem lehet megsérteni, de úgy, hogy a kormányzat négy főt beültet a Monetáris Tanácsba, azzal igen – mondta Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője az MTI-nek. Ugyanis az MNB nem a Fidesznek, mint pártnak adott felvilágosítást, hanem országgyűlési képviselőknek, és az információnyújtást a képviselők jogállásáról szóló törvény írja elő.


Draskovics Tibor az állam képviseletében írt levelet Járai Zsigmondnak, amelyben tájékoztatást kért a jegybank elnökétől: igaz-e, hogy közreműködött annak a beadványnak az összeállításában, amelyet a Fidesz az Alkotmánybírósághoz intézett a Monetáris Tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendje miatt. Erről egy csütörtök reggeli tévéműsorban úgy fogalmazott: “bízom benne, hogy félreértésről van szó”. Ha felvetődik a lehetősége annak, hogy a jegybank függetlenségét sérelem érte, az elnöknek utána kell néznie és erre kérte a felügyelő bizottságot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik