Belföld

A szlovák állam elvesztheti az ellenőrzést a Transpetrolban

Az Transpetrol olajvezeték-működtető társaságban az állam által birtokolt 51 százalékos részvényhányad 34 százalékát az ILaS cégnek ítélte egy szlovák körzeti bíróság.

A szlovák állam egy bírósági döntés értelmében elvesztheti többségét a Transpetrol olajvezeték-működtető társaságban: egy körzeti bíróság úgy rendelkezett, hogy az állam által birtokolt 51 százalékos részvényhányad 34 százaléka a Vranov székhelyű ILaS céget illeti.

1997-ben az adóbehajtók elkoboztak egy, az ILaShoz tartozó épületet állítólagos elmaradt adók fejében. Az ILaS ezzel kapcsolatban panaszt nyújtott be, állítva, hogy az épületek elkobzása törvényellenes.

A legfelső bíróság az IlaS javára döntött és elrendelte, hogy az állam kártalanítsa az IlaS-t 43 millió szlovák koronával, az épület értékét a Transpetrol részvényekből fizetve. A korábbi pénzügyminiszterek elutasították ugyan az összeg kifizetését, viszont a döntés ellen nem fellebbeztek.

A Transpetrol nem szólalt meg az ügyben, a gazdasági minisztérium hatáskörébe utalva azt. A minisztérium időközben beadta a fellebbezést.

A Transpetrol jövőjével kapcsolatban kérdéses az is, hogy a cég 49 százalékát három éve a most feldarabolt orosz Jukosz olajcég birtokolja. A szlovák kormány tavaly novemberben már jelezte, hogy ezt a részvénypakettet szeretné visszavásárolni. Akkor nem titkolták, hogy ha ezt megtennék, akkor továbbadnának rajta. Most azonban, hogy elvsztheti a többségi csomagot, Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter vélhetően újragondolja a terveit a céggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik