Belföld

Spanyolország 2006-tól nyitná meg munkerőpiacát

Spanyolország feltehetően az első két átmeneti év után nem tartja fenn munkaerőpiaca korlátozását a magyar munkavállalók előtt - tájékoztatott Baráth Etele, az európai ügyek tárca nélküli minisztere spanyolországi tárgyalásairól.

A magyar tárca nélküli miniszter a köztársasági elnök delegációjának tagjaként utazott Spanyolországba, ahol részt vett Mádl Ferenc és José Luis Rordíguez Zapatero plenáris tárgyalásán is. Találkozott Alberto Navarro külügyi államtitkárral és Magdalena Álvarez Arza fejlesztési miniszterrel.

A spanyol tárgyalópartner a magyar munkaerő iránti korlátozások két éven belüli feloldásának lehetőségét, valamint fejlesztéspolitikai munkacsoport létrehozását ígérte.

Felajánlotta továbbá a közösségi támogatáspolitikával kapcsolatos gyakorlati tapasztalataik átadását. Ennek felgyorsítására munkacsoport alakul a két ország állami és gazdasági szereplőinek részvételével.

A tárgyalásokon a magyar tárca nélküli miniszter felhívta a figyelmet a délnyugat-északkelet irányú uniós gazdasági tengely kiépítésének jelentőségére. A spanyol-délfrancia-északolasz-szlovén-magyar együttműködés létrehozásában kiemelt szerepet játszhat az infrastruktúra fejlesztése és a kutatás-fejlesztési hálózat kiépítése.

A tárca nélküli miniszter jelezte, hogy a növekvő uniós források felhasználásában a spanyol gazdasági szereplők is részt vállalhatnak.

Eredményeket hozhat a balkáni közép-európai makro regionális együttműködés, ennek egyik példája az INTERREG típusú határ-menti együttműködés.

A spanyol partner kifejezte: az Európai Bizottság javaslatának elfogadása esetén Spanyolországot jelentős forrásveszteség éri, így az számukra elfogadhatatlan.

E téma tárgyalása során a magyar partner arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a 4 százalékos GDP-arányos kohéziós támogatást nem felső limitnek, hanem kötelezően elérendő célnak tartja. Az egy lakosra jutó támogatás számításakor a régiók fejlettségén túl a foglakoztatási ráta figyelembevételét javasolta.

Szóba került még a határőrizeti ügynökség, illetve a spanyolországi nyelvek európai hivatalos nyelvként történő használatának kérdése is. Ezen a területen szintén lehetőség van az együttműködésre.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.