Belföld

Felgyorsult a működőtőke-beáramlás

Még ebben a hónapban hat – egyenként minimum ötvenmillió eurós értéket képviselő – külföldi befektetésről várható döntés - mondta el a Világgazdaságnak Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékes helyettes államtitkára.

A projektekről annyit árult el az államtitkár, hogy vannak köztük termelő és szolgáltató ágazatúak egyaránt, s hogy nagy hozzáadott értéket, illetve élen járó technológiát képviselő beruházásokról van szó. A befektetők között pedig távol-keletiek, amerikaiak és európaiak vannak – mondta Garamhegyi.

Tavalyi végleges adatok ugyan még nincsenek, de az előzetes számításaik alapján – részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem formájában – 3-3,5 milliárd eurónyira tehető a bevont FDI értéke, s ezzel az utóbbi évek egyik legeredményesebb évét sikerült zárni. Az idén a tavalyit 20-30 százalékkal meghaladó eredményre számít a helyettes államtitkár.

Ezzel egyébként az 1990 óta Magyarországra érkezett külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2004. szeptember végén elérte a 46,8 milliárd eurót. Az egy főre eső magyarországi működőtőke-állomány ezzel változatlanul a legmagasabb a kelet-közép-európai térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik