Belföld

Brainstorming a hálapénzmentes Magyarországért!

Újraindul a www.halapenz.hu - "Brainstorming a hálapénzmentes Magyaroszágért" cimmel nyílt fórumot hirdet az oldalon, amelynek eredményét március 15-ig hozzák nyilvánosságra.

Talán emlékszel rá, hogy 2004 elején mekkora port vert fel, hogy az interneten nyílt egy magyar oldal, ahol arról lehetett olvasni, hogy különböző orvosok milyen munkáért mekkora hálapénzt fogadtak el. A sajtó hetekig beszélt erről, szakértők, szakmai szervezetek, orvosok, ombudsmanok, politikusok nyilatkoztak az ügyről.
Sajnos a kezdeti lelkesedés után a téma elcsitult, és nem történt semmi.

Mint nem praktizáló orvos, mint potenciális beteg, illetve öntudatos állampolgár, úgy gondoltam, fel kell éleszteni a vitát, el kell indítani egy mozgalmat, egy ötletbörzét (brainstormingot) – hátha együtt sikerül kitalálnunk, hogy mi az, ami elősegíthetné a hálapénz jelenség megszűnését Magyarországon.

Azt szeretném, ha mindenki elmondaná az ötletét, ha kiegészítenétek egymás javaslatait, esetleg külföldi példákat hoznátok, hiszen sok országban – főleg tőlünk nyugatra – nem létezik hálapénz! Van olyan ország, ahol volt, de sikerült megszüntetni, máshol eleve ismeretlen ez a fogalom.

Ez a honlap tehát egy mindenki számára nyitott felület, egy virtuális Hyde Park Corner – ahol cenzúra nélkül, szabadon elmondhatja mindenki a véleményét.

Várom tehát a történeteidet! >>> Fórum Email

Mondd el, te hol találkoztál hálapénzzel? Előre kért-e az orvos vagy csak utólag fogadta el a borítékot? Meghatározott összeggel kellett megvesztegetned vagy rád volt bízva, hogy mennyit adsz? Találkoztál olyan orvossal, aki NEM fogadta el a borítékot? Hogyan történt? Szerinted lennének olyan orvosok, akik büszkén felvállalják, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát? Szeretném az ő véleményüket is tudni, hogy javaslataikat összegyűjthessem és közreadhassam.

Szintén várom azoknak az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak a jelentkezését, akik hajlandóak arra, hogy névvel vagy név nélkül közreadják, hogy mi mennyi. Külföldön élő magyar orvosok és betegek tapasztalatait is várom!

Ha szimpatikus a kezdeményezés, akkor mondd el másoknak is, hogy elkezdődött valami fontos dolog a halapenz.hu oldalon.

Kapcsolódj be Te is, tegyünk együtt valamit a hálapénz ellen!

Dr. Telkes József pszichiáter, fejvadász
www.halapenz.hu / halapenz@vipmail.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik