Belföld

Növeli részvényhányadát a Budapest Növekedési Alap

Február 1-jével jelentősen emeli a regionális tőzsdéken jegyzett részvények súlyát a Növekedési Részvény alap portfóliójában a Budapest alapkezelő, de a magyar részvények továbbra is a legnagyobb súllyal szerepelnek majd az alapban.

A Budapest Alapkezelő úgy döntött, hogy a Növekedési Részvény alapjában növeli a közép-európai régió egyéb országaiban (Lengyelország, Csehország, kismértékben Horvátország és Szlovénia) jegyzett értékpapírok arányát. Ennek megfelelően a magyar részvények aránya – mely továbbra is a legnagyobb súlyt fogja képviselni – csökkeni fog a portfólióban, míg a más közép-európai országokban jegyzett részvények aránya jelentősen megemelkedik. Az alap a likviditási igények kielégítése érdekében továbbra is legalább 20 százalékban tart majd rövid lejáratú hazai állampapírokat.

A módosítással párhuzamosan változik az alap irányadó mutatója (benchmarkja) is, melyet a jövőben 50 százalékban a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX, 30 százalékban a 20 legnagyobb közép-európai vállalat tőzsdei teljesítményét tükröző index, a CETOP20, és 20 százalékban a rövid lejáratú állampapírok mozgását követő RMAX tesz ki. A változtatás elősegíti, hogy a befektetők jobban ki tudják használni a régiós részvénypiacok nyújtotta lehetőségeket, s ezáltal magasabb hozamokra tehessenek szert – adta hírül az alapkezelő, hozzátéve, hogy 2004-ben 26 százalékos hozamot realizálhattak a jegytulajdonosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik