Belföld

Nemzetközi atomtemető létesülhet Magyarországon

A Greenpeace gyanúja szerint Magyarországon előbb-utóbb nemzetközi "atomtemetőt" kívánnak létesíteni az Európai Unió tagországainak. Wekler Ferenc, kormánymegbízott nem tud ilyen tervről.


“Magyarország a körvonalazódó szándékokat figyelembe véve a legjobb úton halad, hogy Európa nukleáris hulladéklerakójává váljon” – mondta Jan Haverkamp, a Greenpeace regionális szintű nukleáris szakértője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Ugyanis sok uniós tagállam küd az atomhulladék elhelyezésének problémájával, s ez a legkisebb lakossági és politikai ellenállás felé hajtja döntéshozókat.

Jan Haverkamp aggodalmát az energetika területén tapasztalható nemzetközi fejleményekre, másrészt egy uniós munkacsoport tevékenységével kapcsolatos információkra alapozza. A Sapierr néven 1999 óta működő munkacsoportban ugyanis tudomása szerint a szlovákiai atomenergiával foglalkozó képviselő mellett a magyar mutat a legnagyobb hajlandóságot arra, hogy hamarosan elkészülő tanulmányukban egy hazájában megvalósuló nemzetközi “atomtemetőre” tegyen javaslatot Brüsszel számára.

A nemzetközi fejlemények alapján Jan Haverkamp rámutatott: jelenleg Hollandia, Belgium, Ausztria és Olaszország esetében a legsürgetőbb a nagy aktivitású nukleáris hulladékok elhelyezése, amire az eredeti tervekben kijelölt Nagy Britannia egyre kevesebb hajlandóságot mutat.

“Magyarországon viszont arról lehet hallani mostanában a médiában, hogy a Mecsekben egy erre alkalmas lerakó tervezését fontolgatják”. A környezetvédelmi szakember itt arra utalt, hogy a készülő tárolót logikus lépésnek tűnik egy nemzetközi lerakóval kombinálni.

A kormány ellenezné az atomtemetőt

Wekler Ferenc kormánymegbízott, a Greenpeace környezetvédő szervezet sajtótájékoztatójára reagálva elmondta, hogy nem tud olyan tervről, amely szerint Magyarországon nemzetközi atomtemető létesülne a jövőben. “Ha lenne ilyen terv, én személy szerint határozottan ellenezném és minden eszközzel megpróbálnám megakadályozni” – mondta a kormánymegbízott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik