Belföld

Januárban csökkent a Beszerzési Menedzser Index

Januárban a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke 48,1 százalék, egy hónappal korábban 52,9 százalék volt - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) legfrissebb üzleti jelentésében.

A jelentés szerint a januári indexérték 1,8 százalékponttal nagyobb ütemű visszaesést mutat, mint 2004 januárjában, és 3,9 százalékponttal kisebb, mint az előző három év január hónapjainak átlaga, amely 52 százalékot tett ki.

A felmérés részindexeinek többsége csökkent decemberi értékéhez viszonyítva. Ez alól kivétel a beszerzési árak gyorsuló növekedése, a szállítási átfutási idő további rövidülése.

A beszerzési árak indexe januárban 58,3 százalék volt, 0,5 százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. Decemberhez képest 0,1 százalékponttal emelkedett a szállítási átfutási idő indexértéke.

Decemberhez képest 4,7 százalékponttal csökkent a kibocsátás növekedési üteme. Az idei év januári indexértéke 0,6 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábban mért, csökkenést mutató indexet. A beszerzési index a decemberi 54,7 százalék után, hasonlóan a termelési indexhez, mintegy öt százalékponttal csökkent. Így a feldolgozóipari beszerzések stagnálását mutatja január hónapra vonatkozóan. 

Januárban erőteljesebben csökkent az alkalmazotti létszám a feldolgozóiparban, mint decemberben. A foglalkoztatási index 45,9 százalék volt, 1,9 százalékponttal kisebb, mint egy hónappal korábban. Az ágazatok közül a csak a kohászatban változatlan a foglalkoztatottak száma, míg a többi iparágban csökkent, melyek közül a nem fém ásványi termékek gyártóinál legjelentősebb a visszaesés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik