Belföld

BUX-gyengülés nyitáskor

A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója a BUX 15 521,79 ponton nyitotta a keddi kereskedési napot. Ez a hétfői záráshoz képest 0,2 százalékos gyengülés.

A korábbi napokhoz képest nem várnak jelentős elmozdulást a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a keddi kereskedési napon az MTI által megkérdezett tőzsdei szakértők.

Az elemzők véleménye szerint a befektetők kivárnak a gyorsjelentési időszakig, amikor a tőzsdei cégek a tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozó eredményeiket teszik közzé.

Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint a hétfőn publikált céghírek sem befolyásolják a keddi kereskedést jelentősen. A Mol hétfőn 35 milliárd forintos céltartalék-képzést jelentett be, ám ez a hétfői kereskedésre sem gyakorolt komoly hatást, így – a szakértő szerint – kedden sem látszik majd a papír teljesítményén.

A másik céghír a T-Mobile Magyarország piaci részesedésének csökkenéséről szólt, amely várhatóan szintén nem lesz jelentős hatással a tőzsdei kereskedésre – mondta Makray Péter.

Deák Balázs, az Inter-Európa Bank elemzője sem vár jelentős elmozdulást a BÉT-en. Mint mondta, a nyugat-európai és az egyesült államokbeli piacok erősödtek az elmúlt nap, ami várhatóan kedden is folytatódik, ez azonban várhatóan nem lesz komoly hatással a magyar börzére.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 60,78 pontos csökkenéssel, 15 552,51 ponton zárt hétfőn, ez az előző kereskedési napi záró értékhez képest 0,39 százalékos gyengülés. A forgalom közepes volt, 8,57 milliárd forintot tett ki. A vezető részvények vegyesen változtak hétfőn.

A Matáv 15 forinttal, 1,69 százalékkal 875 forintra gyengült, a Richter árfolyama 395 forinttal, 1,57 százalékkal 24 705 forintra csökkent. Erősödött 20 forinttal, 0,33 százalékkal az OTP árfolyama. A papír 6095 forinton zárt. Nem változott a Mol jegyzése az előző záróárához képest, a papír hétfőn 12 580 forinton fejezte be a kereskedést.

A legnagyobb, mintegy 3,77 milliárd forintos forgalmat a Mol papírokban bonyolították le. Az OTP forgalma 2,23 milliárd, a Matávé 398 millió forint, a Richteré pedig 347,9 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik