Belföld

Számla kell a fészekrakáshoz

A lakásra fordított összeg legalább 70 százalékáról az adóhatóság által minősített vállalkozótól származó számlát kell bemutatni az állami támogatáshoz – írja a Népszabadság.

A lap kalkulációja szerint egy tízmilliós építkezés költségét egymillió forinttal is megemelheti az áfás-számla leadásának kötelezettsége, de a minimális többletköltség is több százezer forintra rúg majd. Az intézkedés a február elsejét követően igényelt lakástámogatások esetén lép életbe. Új lakás vásárlása esetén az erről szóló számla, használt lakás megvétele esetén a tulajdoni lap elegendő lesz.







Olvassa el…
… részletes beszámolónkat a Fészekrakó programról >>

A felújítás és korszerűsítés esetében bonyolódik a helyzet. A bankoknak a támogatások (a szocpol) kifizetése, hiteleknél az utolsó részlet átutalása előtt meg kell követelniük az ügyfelektől a számlák bemutatását. Ezt az ügyfél kétféleképpen igazolhatja. Egyszerűbb dolga van, ha a vállalkozás szerepel az adóhivatal, illetve a lakáshivatal honlapján a jó adóalanyként regisztrált cégek listáján. Ha a számla kiállításának idején már szerepelt a cég az internetes listán, akkor a papírját a bankok minden további nélkül elfogadják majd. Ám ha nem szerepel – vagy a számla kiállításakor még éppen nem került rá – külön igazolást kell kérni az adóhivataltól.

A régóta beharangozott, a fiatalok lakáshoz jutását segítő Fészekrakó programról szóló jogszabálycsomag állami kezességvállalást nyújt, emeli a gyerekek után járó szociálpolitikai kedvezményt, aminek a felét használt lakás vásárlásakor is igényelni lehet, valamint a lakbértámogatásról is született új rendelet. A kormányzat állítása szerint akár egymillió embert is érinthet a törvény, ezzel szemben ingatlanpiaci szakértők legfeljebb százezret tartanak valószínűnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik