Belföld

A külföldi irakiak már szavazhatnak

A külföldön élő közel 280 ezer iraki már két nappal az általános szavazás előtt, pénteken leadhatja szavazatait – adta hírül a BBC Online.

A közel-keleti országok mellett Ausztráliában, Európában és Észak-Amerikában élő közel 280 ezer iraki állampolgár a vasárnapi általános választások előtt adhatja le voksát az ország első demokratikusnak szánt választásain.


Bár irakiak jelentős számban élnek a világ különböző pontjain, szavazólistára csak igen kevesen jelentkeztek. Ausztráliában például a 60 ezres közösségből mindössze 12 ezren iratkoztak fel a listára.

Az amerikai vezetés a szavazás nyomán megalakult demokratikus vezetést teljesen legitimnek fogja tekinteni és amenyiben azt kérik tőlük, még a csapatkivonásra is készek. Legalábbis ezt ígérte George Bush amerikai elnök a The New York Times című napilapnak adott interjúban.


Az amerikai vezető ugyanakkor arra számít, hogy mindaddig szükség lesz az koalíciós csapatok katonai jelenlétre, amíg az ellenállók harcképesek.

A január 30-ai választás tétje az a 275 képviselői mandátum, amelyet a pártlistáról bejutó képviselők oszthatnak majd el egymás között. A választásra készülő Irakban zömmel ismeretlen nevek szerepelnek, mert politikusok jelentős része félti az életét a terroristáktól, akik mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a vasárnapra kiírt választást.

Ugyanakkor Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöka választás demokratikus kimenetelét is megkérdőjelezte a davosi Világgazdasági Fórumon, amikor felhívta a figyelmet, hogy az ország egyik jelentős népcsoportja, a szunitáké nem fog szavazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik