Belföld

Júniusra 4,4 százalékos inflációt vár az Ecostat

Az idén júniusra 4,4 százalékos fogyasztói inflációt vár az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.

A Mikroszkóp kiadvány szerint, a hatodik hónapban a termelői árak szintje 3,9 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának értékét. A kutatóintézet azzal számol, hogy az ipari termelés növekedésének tavaly augusztusi lassulása csak átmeneti jelenség, a következő fél évben 5 százalék felett stabilizálódik a termelés dinamikája.

Előrejelzésük szerint júniusban az iparban a belföldi értékesítés 1 százalékkal, az exportértékesítés 12,2 százalékkal, az ipari termelés pedig 6,4 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése a következő hónapokban a jelenlegi szint körül stabilizálódik. Az eladások volumene 2005 júniusában 4,5 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

A BUX-index tavalyi, jelentős növekedése után az idén inkább egy hozam-realizáló korrekciót tartanak valószínűnek a kutatók a BÉT-en. Ez csak akkor nem következik be, ha a magyar “blue chip”-ekkel túlsúlyozott külföldi befektetői alapok mellett újabb alapok is vásárolnak magyar részvényeket – vélik. A korrekció mértékét 5 százalék körülire becsülik, s ennek alapján 2005. június végére 14.500 pont körüli BUX-index értéket valószínűsít az Ecostat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik