Belföld

Idén 3,5 millárd eurónyi kötvényt bocsát ki hazánk

Csütörtökön 1,5 milliárd dollárra emelte és így megháromszorozta kötvénykibocsátási akcióját az állam.

Idén 3-3,5 milliárd eurónyi kötvényt bocsát ki Magyarország – mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter azt követően, hogy Magyarország csütörtökön lebonyolított egy 1,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátási akciót.


A kötvénykibocsátási összeget pénteken Magyarország már átváltotta euróra, mivel a kettős árfolyamkockázatot nem kívánta vállalni – jelentette ki a pénzügyminiszter.

A tervezettnél háromszor nagyobb, 1,5 milliárd dolláros csütörtöki devizakötvény kibocsátása nem változtat az egész éves devizakötvény kibocsátási terveken, mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) általános vezérigazgató helyettese pénteken.

A dollár kötvényt csütörtökön árazták, és a kedvező áron mutatkozó jelentős túlkereslet nyomán az ÁKK az eredetileg tervezett 500 millió dolláros összeget 1,5 milliárd dollárra emelte – ezzel a február 3-i fizetési napon közel 1 milliárd dollárnak megfelelő (pénteki árfolyamon mintegy 188 milliárd forint) terven felüli bevételhez jut.


Az ÁKK decemberben adott megbízást a Deutsche Banknak és a Morgan Stanley-nek az idén esedékes adósságok visszafizetésére szolgáló ügylet lebonyolítására.


A J.P. Morgan bankház nemrégiben közzétett becslése szerint Magyarország az idén 4,8 milliárd dollárnak megfelelő értékű kötvényt adhat ki, aminél a feltörekvő országok közül csak Törökország bocsát majd ki nagyobb összeget.


Számos ország igyekszik ugyanakkor kihasználni a múlt hónapban rekordszintre süllyedt hozamok nyújtotta előnyöket, még azelőtt ki akarja bocsátani kötvényeit, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve február 2-i ülésén esetleg emeli az irányadó kamatokat.

A csütörtöki dollár kötvény tízéves un. globális – egyszerre több piacon kínált – kötvény, éves kamata 4,75 százalék, és 2014 február 3.-án törleszt. A kötvény ára a névérték 99,669 százaléka, ami 4,792 százalékos éves hozamnak felel meg, ez 57 bázisponttal volt több a hasonló futamidejű amerikai államkötvény kamatánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik