Belföld

Hétfőn kiderül, kik kerülnek a jegybanktanácsba

Hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelenti, hogy ki az a négy személy, akiket jelöl a Monetáris Tanácsba - mondta az MTI-nek pénteken Draskovics Tibor.

A miniszterelenök pénteken, illetve hétfőn egyezteti jelöltjeit a jegybank elnökével, s ezután jelenti be, ki lesz az a négy személy, akikkel kibővíti a jegybanktanácsot – mondta a pénzügyminszter.

Draskovics Tibor nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy Neményi Judit és Bánfi Tamás már szerepel a listán, illetve elhárította a többi személyre vonatkozó találgatást is.

Mint ismeretes, a kormány tavaly kezdeményezte a jegybanktörvény módosítását, melynek eredményeképpen jelentősen növelte befolyását a monetáris politikát koordináló testületben.


Korábban Neményi Judit (a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa, Surányi György elnöksége alatt az MNB egyik főosztályvezetője) és Bánfi Tamás (a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy tanszékének vezetője) mellett leendő monetáris tanácsi tagként felmerült több más jelölt neve is.


Köztük volt Tamás István, a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) főigazgatója, a Dunaholding alapítója, valamint Karvalits Ferenc, a CIB Bank jelenlegi vezérigazgatója (korábban az MNB ügyvezető igazgatója, aki akkor volt igazgatója a hajdani Magyar Hitelbanknak, amikor azt Járai Zsigmond a jegybank jelenlegi elnöke vezette).


A hírek szerint felmerült továbbá Jaksity György, a Concorde Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatójának (a Budapesti Értéktőzsde ex-elnöke), Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnökének, és Zdeborsky György, a Magyar Fejlesztési Bank elnökének (ezt megelőzően a CIB Bank vezérigazgatója) neve is, sőt egy időben egyesek Medgyessy Péter korábbi kormányfőt is e körben emlegették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik