Belföld

Idén több bank fúziója várható

A pénzintézeti vezetők 20 százaléka számít arra, hogy a határokon átívelő bankfúziók jönnek létre idén a bankkonszolidáció eredményeként - derült ki a Mercer Oliver Wyman konzultáns cég felméréséből.

A tavalyi – a Mercer Oliver Wyman konzultáns cég által végzett – felmérés szerint a pénzintézeti vezetők 5 százaléka számított határokon átívelő bankfúziókra, az idei felmérésben már 20 százalék számít erre. Az euró bevezetése ellenére Európában a határokon átívelő vállalati összeolvadás még nehézségekbe ütközik az eltérő szabályozások, a kulturális különbségek és a fúzióktól remélhető szinergia hiánya miatt. Ennek ennek ellenére egy jelentősebb üzletet jövőre tető alá hoznak – olvasható.

Tavaly ugyan a spanyol Santander felvásárolta a brit Abbey National bankot, az üzlet azonban egyedi eset volt, nem váltott ki fúziós hullámot az európai bankok körében. A Mercer Oliver Wyman szerint az egymástól elkülönülő piacokon, az amerikai, a német, az olasz piacon folytatódni fog a bankkonszolidáció, és ennek egyik eszköze a hazai fúzionálás lehet. A Bank of America is hazai riválisát, a Fleet bankot vásárolta fel, a J.P. Morgan Chase a szintén amerikai Bank One-t vette meg tavaly.

A jelentés szerint a pénzügyi szolgáltatások 2005-ben is dinamikusan bővülnek: a világgazdaság növekedését háromszorosan meghaladó bővülési ütemet érhetnek el, és a piac mérete 19 százalékkal 75 billió dollárra növekedhet. Ugyanakkor a szakértők azt hangsúlyozzák, hogy az elmúlt évtized tartós növekedését, a költségcsökkentéseket egyre nehezebb fenntartani. A Deutsche Bank, vagy a Credit Suisse First Boston is leépíti létszámát, hogy a költségek megtakarítása révén javítsa eredményességét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik