Belföld

Több ország is intőt kaphat az EU-tól

Az Európai Bizottság szerdán publikálandó jelentése szerint a 25 uniós tagország közül 14 esetében hosszabb távon bizonytalan az államháztartás egyensúlyi állapota , Görögországon és Magyarországon pedig rövid távon is költségvetési gondok lehetnek.

A szerdán közzéteendő jelentéshez a Reuters kedden már hozzájutott.

A bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a tagországok gazdaságpolitikája “vegyes” eredményt hozott, gondot elsősorban a lakosság elöregedésének következményei okoznak. A közkiadások fenntarthatósága hosszabb távon “komoly problémákat” többek között a következő tagországoknak okozhat: Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Spanyolország, Portugália, Görögország, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság , Magyarország és Márta.

A 15 korábbi uniós tagállam közül Németország, Franciaország és Görögország az, amelynek magas az államháztartási hiánya, de a bizottság figyelemmel kíséri azokat az új tagországokat is, amelyek deficitje meghaladja a 3 százalékos küszöböt. Ugyanakkor a jelentés megjegyzi, hogy Görögország és Magyarország kivételével a túlzott deficiteljárás elé néző országok erőfeszítései az államháztartás rendbe tételére sikerrel kecsegtetnek.

A bizottság a 2003-2005-évi, átfogó gazdaságpolitikai irányelvek teljesítéséről szóló jelentését szerdai ülésén fogadja majd el és terjeszti az EU állam-és kormányfőinek március végi értekezlete elé.

A szerdai bizottsági ülésre terjesztik be azt a javaslatot is, amely az EU Stabilitási és Növekedési paktumának módosítására, a deficitcsökkentés rugalmasabbá tételére vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik