Belföld

Románia az M3-as meghosszabítását tervezi

A magyarországi M3-as autópálya romániai meghosszabbításának tervét elemzi a román kormány, hogy kiépülhessen a Budapest-Odessza között haladó, V. európai közlekedési folyosó - írta keddi számában a Buna Ziua Ardeal című erdélyi regionális napilap.

Az oknyomozó írásokra összpontosító lap első oldalas vezető anyagként tálalta az 520 millió euróra becsült, Vaja-Csengersima-Pete-Szatmárnémeti-Nagybánya nyomvonalon haladó autópálya építésének tervéről szóló cikket. A lap szerint Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök legutóbbi magyarországi látogatásán felvetetette magyar kollégájának ezt az elképzelést, hiszen – mint a lap írja – a romániai autópálya megépítése kulcsfontosságú szerepet játszik a Budapestet az ukrajnai Odesszával összekötő európai közlekedési folyosó tekintetében.

Az újság részleteket is közölt egy, a román közlekedési minisztérium főigazgatói tisztségére javasolt szakember tanulmányából, amely – a lap szerint – jelenleg a román kormányfő asztalán van tanulmányozás végett.

A közlekedési folyosó a Budapest-Nyíregyháza-Csengersima-Pete- Nagybánya-Borsa-Suceava-Iasi-Chisinau-Tiraspol-Pervomaise-Kucurham-Odessza nyomvonalat követi, jelenleg csak a Budapest-Vaja között lévő M3-as autópálya része az európai úthálózatnak. A lap megszólaltatta Cristian Anghelt, a tervezett út által érintett romániai Nagybánya polgármesterét. Úgy vélte, hogy a román és a magyar félnek egyaránt fontos a terv, mivel a korszerű út egyrészt fellendítheti Románia északi régióját, másrészt a magyar M3-as autópálya forgalmát is gyarapíthatná, ami a gazdasági hatékonyság növeléséhez járulhat hozzá.

A tanulmány szerint a Vaja és Nagybánya között terjedő autópálya hossza eléri a 130 kilométert, ebből 55 kilométer magyar területen, 75 kilométer pedig Romániában épülne meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik