Belföld

NHL-sztárok a Fradiban – jégrevű

A közel fél éve bérviták miatt hibernált amerikai hokiliga játékra éhes sztárjai egyre-másra keresnek új csapatokat Európa-szerte. A hírek szerint a Ferencváros csapatában is feltűnhet egy-két komolyabb igazolás.

A magyar mezőnyhöz képest is csak szerény költségvetésű Ferencváros egy Kanadába szakadt volt játékosának, Kassai Györgynek köszönheti a bombaüzletet. A kitűnő kapcsolatokkal rendelkező, egyébként koncertszervezéssel foglalkozó kanadai üzletember gyors irányváltással intézett volt csapatának rövid időn belül két profit. Rob Niedermayer az Anaheim Mighty Ducks csatára és egy hátvéd, Jason Strudwick (New York Rangers) személyében. A két játékos játékjogát már megszerezték, szerződésüknek részleteiről
NHL-sztárok a Fradiban – jégrevű 1

jelenleg is tárgyalnak, ha sikerül velük megállapodni, akkor – február közepén, a kanadai-szlovák-német-magyar négyes torna után csatlakoznak a zöld-fehérekhez – mondta el az FN-nek Hudák János, a fradi szakosztályvezetője.

Az éves szinten körülbelül 25 millió forintból gazdálkodó zöld-fehér gárda a hazai „nagyok”, mint az Alba Volán 100 milliójához képest valóban csak zsebpénznek tűnő gázsit tud fizetni egyébként amatőr státuszban játszó hazai hokisainak. A csapatok közti jelentős gazdasági különbség fő oka, hogy míg a fővárosi csapatok nem részesülnek önkormányzati támogatásban, a vidéki gárdák jócskán, s ez a kisebb-nagyobb szponzori pénzek (1-3 millió) mellett jelentős segítséget jelent például a fehérvári csapatnak.








Rob Niedermayer
• születési idő, hely: 1974. december 28., Cassiar (Kanada)
• posztja: csatár, center
• súly, magasság: 95 kg,
188 cm
• NHL-ben: Florida Panthers (1993-2001), Calgary Flames (2001-2002), Anaheim Mighty Ducks (2002-)

Just for Fun


A két NHL játékos, mint Hudák elmondta, szinte „kosztért és kvártélyért” fog hazánk bajnokságában szerepelni. Az NHL meglehetősen játékosbarát szerződéseinek köszönhetően mégsem kell anyagilag nélkülözniük a kiruccanás során. A hokis szakszervezetbe befizetett évközi tagdíjukból most, a kényszerszünet idején szépen visszakapnak. Ez Niedermayer esetében például cirka 2 millió dollárt jelent a kieső szezonra. A jégkorong szakosztály elnöke szerint a Fradinak a hasznot elsősorban az év közben lasszóval is nehezen fogható szponzorok megmozdítása jelentené, akikkel eseteg hosszabb távú szerződéseket köthetnének.

Az érkező sztárokat várhatóan azért le kell nyelniük néhány keserű pirulát is. Az év elején a Fradi kénytelen volt az elmúlt években megszokott helyét jelentő és emellett 3000 férőhelyes AstraZeneca csarnokból kiköltözni az üzemeltető anyagi nehézségei miatt. Hiába volt a Fradinak olyan előnyös szerződése, amely szerint nem kellett fizetnie a pálya használatért, csak a jegybevétel volt az üzemeltetőé, a jelek szerint a csarnok nem hozott fényes sikert gazdáinak: az elmúlt hetekben csődöt jelentettek. Lehet, hogy a hoki hőskorát idéző Kisstadion fedetlen jégmezeje a két NHL nagyágyú számára túlzottan „romantikus” helyszín lesz. A két sztár egyébiránt mindössze 5-7 héten át lesz látható a magyar jégvilágban, körülbelül 10 meccs idejére, de talán ez is elegendő lehet a bajnokságban 4 helyen álló Ferencvárosnak, hogy néhány gazdaságilag is emlékezetes meccset produkáljon.








Jason Strudwick

• születési idő, hely: 1975. július 17., Edmonton (Kanada)
• posztja: hátvéd
• súly, magasság: 102 kg,
191 cm
• NHL-ben: New York Islanders (1995-97), Vancouver Canucks (1997-2002), Chicago Blackhawks (2002-04), New York Rangers (2004-)

forrás: www. NHL.com  

Kötött pénzek, szabad sztárok


Hogy végül mikor tér vissza az Újvilágba a jelenleg Európában játszó közel 200 NHL játékos, az a közel fél éve tartó bérvita megoldásától függ. Az egész tortúra akkor vette kezdetét, amikor veszteségeire hivatkozva a liga be akarta vezetni az NBA-ben már jó ideje létező fizetési sapkát, vagyis 31 millió dollárban kívánta maximálni az egy idényben csapatonként kifizethető bértömeget. A liga játékosai ebbe nem mentek bele, mint mondák, hazudik az NHL mindenható ura, Gery Bettman. A játékos szakszervezet képviselői állították, hogy a ligaigazgató és emberei meghamisították a jövedelmezőségi adatokat, ezáltal produkáltak papíron tetemes ráfizetést.

A játékosok kijelentését látszik alátámasztani a Forbes magazin múlt novemberi felmérése, mely szerint az NHL 30 klubja összesen  96 millió dolláros veszteséget szenvedett el a 2003-2004-es évadban, szemben a liga által publikált 224 millió dolláros deficittel. A lap szerint a csapatok tulajdonosai bizonyos bevételeiket egyszerűen nem szerepeltette a bevételi oldalon.

A játékosok a 31 milliós fizetési maximummal a saját javaslatukat állították szembe, amely mintegy 5 százalékkal mérsékelte volna a béreket. A jelenleg is tartó kizárás, ami az amerikai és kanadai szurkolóknak oly fájdalmas lehetett, a játékosokat a jelek szerint kevésbé viselte meg. Nem befolyásolta ugyanis szabad vándorlásukat, mivel az európai gyakorlattól eltérően az amerikai csapatok nem birtokolják a játékosok játékjogait. Amíg a bajnokság szünetel, a sztárok kedvükre válogatnak az európai klubok ajánlatai között, pezsgést hozva a kontinens jégkorongéletébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik