Belföld

Nemzetközi ifjúsági szállásbörze a hétvégén

Ebben az évben az ifjúsági turizmus támogatására 600-700 millió forint fordítható a tervek szerint - közölte Németh Imre, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium osztályvezetője kedden Budapesten, a XIII. nemzetközi ifjúsági szállásbörze beharangozó sajtótájékoztatóján.

Kleininger Pál, a Magyar Turizmus Rt. irodavezetője szerint a múlt évben mintegy 30 százalékkal emelkedett a külföldről Magyarországra látogató fiatalok száma és 5-6 százalékkal több magyar fiatal vette igénybe az ifjúsági szálláshelyek szolgáltatásait.

Németh Ferenc, a Magyar Ifjúsági Szállások Szövetségének főtitkára arról beszélt, hogy akárcsak a múlt évben, az idén is mintegy 200 millió forint állami támogatás áll rendelkezésre az ifjúsági szálláshelyek fejlesztésére.  A főtitkár szerint Magyarországon jelenleg állandó ifjúsági szálláshelyen mintegy hétezer ágy áll rendelkezésre, míg szezonálisan ez mintegy 30 ezer ággyal nő főként a nyári hónapokban. 

A múlt évben mintegy 700 ezer vendégéjszakát töltöttek fiatalok magyarországi szálláshelyeken. A magyar fiatalok általában kevesebb időt töltenek az ifjúsági szállásokon mint a külföldiek. Ők átlagosan 2,8 vendégéjszakát maradnak, míg a külföldiek 3,3 vendégéjszakát töltenek az ifjúsági szálláshelyeken.

Németh Ferenc arról beszélt, hogy a magyar ifjúsági szálláshelyek csupán egyharmada felel meg a nyugat-európai normáknak, s az  ifjúsági szálláshelyek fejlesztésére három éven keresztül legalább egymilliárd forintot kellene fordítani, hogy azok megfeleljenek az átlagos elvárásoknak. Németh Imre beszámolt arról, hogy a turisztikai célelőirányzat mintegy 10 milliárd forintot tesz ki ebben az évben, aminek szerinte mintegy 5 százalékát kellene az ifjúsági turizmusra fordítani. Az osztályvezető szerint azonban ez kérdéses, mivel a magyar turisztikai szakma egésze is pénzhiánnyal küzd.

A XIII. nemzetközi ifjúsági szállásbörzét január 28-29-én rendezik meg Budapesten a Lurdy Házban. A szervezők 70 kiállító cégre és 8-10 ezer látogatóra számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik