Belföld

A Mol még vásárolna az INA márciusi privatizációján

Várhatóan idén márciusban indul a privatizáció második szakasza a horvát INA kőolajipari vállalatnál. A Mol a jelenlegi 25 százalékos részesedése mellé még 15 százaléknyit szeretne vásárolni.

Horvát lapjelentések szerint a privatizáció további menetéről még nincs döntés, lehet, hogy a részvényeket a tőzsdén adja el az állam, de az is lehet, hogy közvetlenül a Mol veszi meg az állami részesedést, amely cég 2003-ban 505 millió dollárt fizetett az INA egynegyedéért.

A horvát privatizációs törvény értelmében az INA-részvények 15 százalékát értékesíthetik a tőzsdén, 7-7 százalékot a háborús veteránok, illetve a vállalat volt és jelenlegi dolgozói vehetnek meg.

A Dnevnik napilap beszámolója szerint a Mol további 15 százaléknyi részesedést szeretne venni az INA-ban, de ehhez meg kellene változtatni a privatizációs törvényt, amihez parlamenti jóváhagyása kell. Emellett a magyar társaságnak lehetséges, hogy az OMV-vel is harcba kell szállnia. Lapinformációk szerint ugyanis az osztrák cég másodszor is indulna az INA részvényeiért, miután az első körben csak hajszálnyival maradt le vetélytársa mögött.

A horvát kormány eredetileg tavaly májusra tervezte az INA további privatizációját, de a kormány úgy ítélte meg, hogy a részvénypiac pangása miatt későbbre halasztja az üzletrész-értékesítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik