Belföld

Júniustól csökkenhetnek a mobiltarifák

Tíz százalékkal kell csökkenteniük a nagykereskedelmi végződtetési díjaikat a mobilszolgáltatóknak, amely hozzájárulhat a felhasználói tarifák mérséklődéséhez is – döntött a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa.

Pataki Dániel, az NHH elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a döntés értelmében a három szolgáltatónak 60 napon belül a tanács elé kell terjesztenie a hosszú távú előremutató költségszámítási modell (LRIC) alapján végzett kalkulációját. Amennyiben az így meghatározott díjak a 2004 december végi állapothoz képest 10 százaléknál nagyobb csökkenést eredményeznének, a hatóság csupán 10 százalékot ír elő, s csak hosszabb távon követeli meg a költségalapúság alkalmazását.

Az NHH közleménye szerint jelenleg a T-Mobile hálózatában a végződtetési díj csúcsidőben percenként 37 forint, csúcsidőn kívül pedig 20,50 forint. Ugyanez a Pannon GSM esetében 41 forint, illetve 21 forint, a Vodafone-nál pedig 46,15 forint, valamint 30,15 forint.

A határozat szerint a három GSM szolgáltató által alkalmazott végződtetési díjak a nemzetközi gyakorlatot figyelembe véve legfeljebb 20 százalékkal térhetnek majd el egymástól: jelenleg előfordul 40 százalékos különbség is a tarifák között.

A díjak mérséklése nemcsak a mobil-mobil hívások, hanem a vezetékes-mobil hívások árára is hat. Pataki Dániel elmondta: a vezetékes összekapcsolási díjak, hasonlóan a mobil végződtetési díjakhoz Magyarországon is az európai uniós átlagon vannak, de az utóbbiak még nem költségalapúak. Hozzátette: több 10 százalékos csökkentésre van szükség ahhoz, hogy a mobil végződtetési díjak is költségalapúak legyenek.

A hatóság tervei között szerepel a vezetékes összekapcsolási díjak regionális különbségeinek mérséklése, és tovább kívánják mérsékelni a mobil végződtetési díjakat is. Ezen túlmenően a széles sávú internetet úgy akarják szabályozni, hogy a jelenlegi befektetőknek is megérje a hálózatot fejleszteni, s az új belépőknek is megérje a magyar piacon megjelenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik