Belföld

Újabb árellenőrzés lesz a Slovnaftnál

A Slovnaftnak nincs titkolnivalója, betartja az összes jogszabályt, ezért nyitott az újabb ellenőrzésre - mondta a Mol tulajdonában lévő szlovák kőolajipari vállalat szóvivője, miután a szlovák pénzügyminiszter újabb vizsgálatot rendelt el.

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy újabb vizsgálat indul a Slovnaft árképzési politikájának ügyében, ezúttal a 2004 októbere óta eltelt időszak üzletpolitikáját tekintik át.

Fél Krisztina a Slovnaft szóvivőjének tájékoztatása szerint a vizsgálatot a héten pénteken, vagy a jövő héten kezdheti meg a szlovák pénzügyminisztérium.

Az előző, a Slovnaft 2002-es, 2003-as, és 2004 első félévi árképzési politikáját áttekintő vizsgálat eredményeképpen megállapított 1,3 milliárd koronás bírságról Fél Krisztina elmondta: a bírságot még nem szabták ki, jelenleg államigazgatási eljárás keretében vizsgálják az ügyet.

A Slovnaft a napokban benyújtotta a pénzügyminisztériumnak jogi és üzleti ellenvetéseit. A tárca 30 napon belül első fokon dönthet arról, hogy kiszabják e a bírságot. Utána a Slvonaftnak 15 napja van a fellebbezésre, majd másodfokon a pénzügyminiszter dönt az ügyben, de utána a Slovnaft még bírósági felülvizsgálatot kérhet. Fél Krisztina szerint a cég élni is fog ezzel a lehetőséggel.

A Slovnaft szóvivőjének tájékoztatása szerint a pénzügyi tárca azt kifogásolja, hogy a cégnek túl nagy a profitja, jóllehet a Slovnaft a többi kőolajipari céghez hasonlóan a nemzetközi jegyzések alapján alakítja ki árait.

A Slovnaft kiskereskedelmi piaci részesedése Szlovákiában 37 százalék, a nagykereskedelemi 70 százalék – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik