Belföld

A fapadosokkal kell versenyeznie a Csalagútnak

A Nagy-Britanniát a kontinenssel összekötő Csalagút forgalma 4 százalékkal 789 millió euróra csökkent elsősorban a diszkont légitársaságok előretörésének köszönhetően.

A csatorna alatt futó alagút üzemeltetője az Eurotunnel vezérigazgatója, Jean-Louis Raymond elmondta, hogy a jármű szállítási bevételek tavaly 7 százalékkal estek. Az alagúti vasúton 2004-ben 418 millióan utaztak, míg egy évvel korábban még 444 millióan.

Raymond tájékoztatása szerint a cég új stratégiát dolgoz ki a teher- és személyforgalomra, és tovább csökkenti a kiadásokat. Ez a vezérigazgató szerint stabilizálhatja az árbevételt, és hozzájárulhat a profitráta emelkedéséhez.

A kiábrándító 2003-as gazdasági eredmények után a francia és a brit kormány, valamint a szállítási vállalkozások tavaly februárban abban állapodtak meg, hogy a csatorna alagút forgalmának ösztönzése érdekében 2005-től csökkentik az alagút használati díjakat.

2003-ban az Eurotunnel forgalmának visszaesése 9,36 százalékos volt, az alagutat üzemeltető társaság vesztesége pedig 1,889 milliárd euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik