Belföld

Zöldkártya kell az eladó lakásokra

Jövőre már nem adható el lakás úgynevezett Energiapasszus nélkül, amely a lakást fogyasztás alapján, a háztartási gépeken szereplő címkékhez hasonlatosan A, B, C, D... kategóriákba sorolja - írja a Népszabadság.

Így pontosan meghatározható az adott lakás átlagos energiafelhasználása. A hazai energiafelhasználás 57 százalékát a háztartások teszik ki, ráadásul ez az arány folyamatosan emelkedik. Különböző felmérések szerint a magyar épületek hetven százaléka csapnivaló energetikai állapotban van, az optimális fogyasztás többszörösét használja el évente.

Az épületek, lakások felmérését energiaauditorok – szakirányú végzettséggel rendelkező mérnökök – végzik el a felhasznált falazó- anyag, a szigetelés, a nyílászárók és a fűtési rendszer minősége, állapota alapján.

Építési engedély, illetve használatbavételi engedély jövőre már csak Energiapasszus birtokában kérhető majd. Használt lakások esetében tulajdonosváltozáskor szintén kötelező lesz ilyen tanúsítványt kiállítani. A külföldi tapasztalatok alapján lakásonként 20-40 ezer forintos többletköltségre számíthatunk a passzus kiállítása kapcsán..

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik