Belföld

Áfa-reformot tervez a PM

A kormány engedett a nyomásnak, s lapértesülések szerint kétkulcsossá alakítja az áfa-rendszert. A magasabb kulcs 19, az alacsonyabb 5 százalék lesz.

A kormány beadta a derekát, és kétkulcsosra alakítja át a forgalmi adó rendszerét – értesült a Népszabadság. Az eddig 25 százalékos, legmagasabb kulcsot 19 körülire csökkentenék, megszűnne a kedvezményes, 15 százalékos áfa-kulcs, ugyanakkor gyógyszerekre, tankönyvekre megmaradna az 5 százalékos kulcs.


Draskovics Tibor pénzügyminiszter csütörtökön találkozott Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint Demján Sándorral, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökével. A téma most is az adórendszer lehetséges reformja volt, akárcsak a hétfői Széles Gáborral, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökével folytatott tárgyaláson.


A vállalkozói szervezetek vezetői kifejthették, hogy milyen azonnali adómódosítást látnak szükségesnek, hogy javuljon a befektetői környezet, a cégek könnyebben boldoguljanak Magyarországon. Úgy tűnt az adókönnyítésre van fogadókészség a kormány részéről.


Az ellenzék


Orbán Viktor szerint Magyarország kénytelen lesz csatlakozni a Kelet-Európán végigsöprő “egységesadó-forradalomhoz”, ha továbbra is méltányos részt akar a térségbe áramló külföldi beruházásokból.


Az ellenzék vezetője külföldi újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Magyarországnak csatlakoznia kell ahhoz az adóegyszerűsítési reformfolyamathoz, amit Szlovákia és Románia bevezetetett. Ha az ország 2010-ben be akar lépni az euróövezetbe, ahhoz kormányváltásra lesz szükség. Szerinte az új szónoki fogások nem tüntethetik el a költségvetési kudarcokat, amelyek tönkretették Magyarország gazdasági megbízhatóságát, és a tavalyi, 5,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt az áfa-visszatérítések elhalasztásával érték el – írta a Reuters hírügynökség.

Orbán Viktor adóforradalmat sürgető kijelentései alíghanem a Pénzügyminisztérium pénteki bejelentését előlegezte meg, amely előre láthatóan az adótörvény változtatásáról szól majd.


A kormány


Gyurcsány Ferenc a csütörtökön megjelent Napi Gazdaságnak ugyanis úgy nyilatkozott, hogy bátor lépésre készül a kormány. Felhívta a figyelmet arra is, hogy meg kell változtatni a könyvelői mentalitást az adótervezésben, és meg kell vizsgálni egy radikális adócsökkentés és adóstruktúra-váltás lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik