Belföld

A Sun rádiójelre cseréli a vonalkódokat

A Sun Microsystems bemutatta saját rádiófrekvenciás azonosítást (RFID) szolgáló megoldását és referenciamodelljét, ami hamarosan leválthatja a vonalkódokat.

A Sun közleménye szerint, miután a cég bemutatta a rádiófrekvencián alapuló azonosítási alaprendszerét, azt tervezi, hogy az egyes ágazatok számára külön specializált megoldásokat is kidolgoz, így a közigazgatás, a gyáripar, a gyógyszeripar és a kiskereskedelem külön vásárolhat speciális RFID-alkalmazásokat. Emellett a természetesen külön koncentrálnak a kiskereskedelemre: hamarosan bemutatják a nekik tervezett, teljes körű, integrált RFID-megoldást.

A Sun mostani Tag and Ship rendszere egyszerű, belépő szintű RFID-megoldás, amivel azonnal teljesíthetők a beszállítóknak előírt követelmények; mint például a Wal-Mart, a Target vagy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma támaszt. A Sun közleménye szerint az új rendszer bevezetésével egy-egy doboz, vagy raklap felcímkézése csak néhány másodpercet igényel, és az új funkciókat alig egy hét alatt bevezethetik a cégek.

A Sun megoldása a szoftver mellett tartalmaz mindent, ami az RFID beindításához szükséges: egy Sun W2100z munkaállomást monitorral, egy Printronix RFID-nyomtatót, egy RFID-olvasót és egy vonalkódolvasót. A hardvereket és szoftvereket a helyszínen konfigurálják, illetve a felhasználókat be is tanítják.

Nem új találmány

Az RFID-rendszert az Auto-ID Center nemzetközi kutatószervezet dolgozta ki 1999-ben. Az rádiófrekvenciás azonosítás bevezetése és használata sokak érdeke, a kutatószervezetben több ismert multinacionális cég is részt vesz. A szabványok kidolgozásában, az alkalmazható eszközök, címkék, leolvasók technológiájának fejlesztésében, illetve a költségszintek csökkentésében olyan cégek dolgoznak együtt, mint a Coca Cola, a Gillette, a Johnson & Johnson és az Unilever.

A nagy informatikai világcégek – a Sun Microsystems, az IBM, a HP – egymástól függetlenül nagy erővel dolgozik RFID-fejlesztéseken. A HP két RFID-partnerségi programot indított, s az következő öt évben 150 millió dolláros kutatási alapból fedezi az RFID-fejlesztéseket. Az IBM öt év alatt 250 millió dollárt akar az érzékelők és más, az RFID-rendszereken használt eszközök fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik