Belföld

A cunami felpörgette az utasbiztosítási piacot

A természeti katasztrófák következtében az utasok nagyobb része köt utasbiztosítást, mint korábban, a becslések szerint a kiutazó turisták mintegy fele.

Horváth Péter, a QBE Atlasz Biztosító Rt. utazási biztosításokért felelős igazgatója elmondta, hogy a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint tavaly 2004 szeptember végéig mintegy 13 millió határátlépést regisztráltak. A kiutazók nagyobb része munkavállaló – csak tankolni vagy vásárolni átjáró környékbeli -, a valódi turisták száma több, mint 4 millió lehetett 2004 első kilenc hónapjában. Közülük csaknem két és fél millióan kötöttek utazási biztosítást, ami a korábbi években tapasztalt, csupán a kiutazók egyharmadát kitevő biztosítothoz viszonyítva növekedésre utal – mondta az QBE Atlasz igazgatója.

Új tendencia, hogy az értékesített biztosítások között visszaestek az olcsó, igen limitált kártérítési összeget fizető biztosítástípusok és növekedésnek indultak a magasabb baleset- és kórházi kezelési költséget fizető termékek. Az olcsó, zömében bankkártyákhoz kötődő biztosítások között sok olyan akad, amelyhez mindössze 500 ezer vagy 1 millió forint összegű kártérítési limit kapcsolódik. A külföldi kórházi kezelések költségei pedig igen magasak lehetnek, de egy baleset utáni hazaszállítási költség is több százezer forintra rúghat egy másik kontinensről. A magyarországi kiutazók egyre kedveltebb célpontja Jordánia és Egyiptom, ott pedig az igen gyakori gyomorrontás kezelésért 250-300 dollárt is elkérnek egy, a búvárkodók körében időnként szükséges nyomás-kiegészítő kezelésért pedig több, mint 2 ezer eurót kell fizetni.

A tavaly december végi szökőárral kapcsolatos kárkifizetésekről még nincsenek végleges adatok, de az mát látszik, hogy az utasbiztosításokra nagy összegű kárbejelentések nem érkeztek. A károk zöme poggyászkár, ahol a kártérítés egyes egyszerűbb bankkártyához kapcsolódó biztosításoknál 20 ezer-50 ezer forint, a QBE Atlasznál a legmagasabb poggyászkárra fizetendő kártérítési limit 270 ezer forint. A biztosító egyébként január 20-ától nyárig minden eladott szerződésből 10 forintot egy segélyszervezeten keresztül a szökőár sújtotta térségbe utal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik