Belföld

Csökkent a lengyel ipari termelés

Decemberben 2,7 százalékkal csökkent a lengyel ipar termelésének egy hónapos értéke, és 6,4 százalékkal haladta meg a 2003. decemberit.

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint az ütem rosszabb volt mind a novemberinél – amikor az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos visszaesést, az egy évvel azelőttihez képest 11,4 százalékos növekedést mértek -, mind a kormányzati és a független elemzői előrejelzéseknél. Jerzy Hausner gazdasági miniszter a hét elején 10 százalékosnál nagyobb tizenkét havi növekedést valószínűsített decemberre, az elemzők 13 százalékos többletet vártak az egy évvel korábbihoz képest.

Az adat megjelenése után az elemzők közül néhányan úgy vélték, a visszaesést javarészt az erős bázis és a munkanapok számának eltérése magyarázza, de többen inkább úgy gondolják, hogy a friss számok a lengyel gazdaság általános lassulásába illeszkednek, amely a tavaly év eleji, rohamléptű fejlődést követte.

A lengyel GDP 2003-ban átlagosan 2,8 százalékkal bővült. Tavaly az első negyedévben 6,9 százalékkal, a második negyedben 6,1 százalékkal, a harmadik negyedben 4,8 százalékkal növekedett, rendre az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

Lengyelországban a termelői árak decemberben 5,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a novemberi, 6,7 százalékos tizenkét havi emelkedés után – közölték ugyancsak csütörtökön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik