Belföld

89 tagjától megválik az Operaház

Egy a Népszabadság birtokába került megállapodás szerint, amelyet Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Szinetár Miklós, az Operaház főigazgatója szignált, 89 tagjától válik meg a Magyar Nemzeti Operaház.

Benedek András, a minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: az intendáns főigazgató, Szinetár Miklós kezdeményezte a működéssel és a finanszírozással kapcsolatos megállapodást. Az elbocsátásokról annyit mondott: a költségvetési intézményeknek jóváhagyott létszámuk van, az Operaház mára ezt 89-cel túllépte, ezért szükséges a leépítés. Az intézményben közel ezeregyszázan dolgoznak.

A megállapodás kimondja azt is, az Operaház alaptámogatása 2005-ben 5,5 milliárd forint, és az NKÖM kezdeményezi, hogy a kormány ezt az összeget – egyszeri támogatással – 800 millió forinttal egészítse ki.

Szinetár Miklós azt nyilatkozta: hosszú vita eredménye ez a megállapodás. A minisztérium azt szerette volna, ha több tagtól válnak meg, ő ragaszkodott az előírt létszám betartásához. A távozók egy része nyugdíjképes, van, aki szakmai nyugdíjba megy, és néhányuk teljesítményével elégedetlenek a vezetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik