Belföld

A szökőár 30 százalékra emelheti a munkanélküliséget

Ázsiában a becslések szerint egymillió munkahely szűnt meg a szökőár pusztítása miatt. Csak Indonéziában 600 ezer ember vesztette el a munkáját.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentése szerint a szökőár sújtotta térség egészében 30 százalékra emelkedhet a munkanélküliség, amely a katasztrófa előtt a munkaképes korú népesség 6,8 százalékát érintette. Az ázsiai régió egészében átmenetileg a munkanélküliségi ráta 6 százalékra emelkedhet.

Indonéziában 600 ezer ember vesztette el munkáját, főképp a halászati szektorban, a mezőgazdaságban és a kisiparban.
Sri Lankán több mint 400 ezer ember vált munkanélkülivé az indonéziaival azonos szektorokban és a turizmusban. Közvetlenül a szökőár sújtotta megyékben a NMSZ szerint a munkanélküliség a megelőző 9,2 százalékról 20 százalékra emelkedhet.

E két országban az érintett emberek 50-60 százaléka az év végére találhat magának megint valamilyen megélhetési forrást, és a “munkahelyek 85 százalékát két éven belül újjáteremthetik ” – olvasható a NMSZ jelentésében.

A szervezet azt javasolja, hogy a ” munkahelyek létrehozása az újjáépítési és az emberiességi alapon nyújtott segítség szerves része legyen”. Sürgős szükség van emellett toborzó irodák és szakképzési szolgáltatások kiépítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik