Belföld

A magyar ingatlanpiac a legvonzóbb a régióban

Az ingatlanpiacon a régió más országainál magasabb áremelkedést és fizetőképes keresletet vár Magyarországon az Engel Csoport, ezért hazánkat beruházásra ajánlja gyorsjelentésében.

Az Engel Csoport felmérése szerint Magyarországon sokkal gyorsabban emelkednek az új építésű ingatlanok árai, mint a cseh és a lengyel piacon. A csoport előrejelzése szerint Budapesten 10-11 százalékos áremelkedésre lehet számítani az új építésű lakások piacán, az agglomerációban legfeljebb 7-9 százalékos, vidéken 6-10 százalékos áremelkedés várható.

Ugyanakkor 2004 második felében Varsóban átlagosan 8 százalékkal emelkedtek az árak, Prágában pedig egyes területeken már árcsökkenés – helyenként 10 százalékos – volt tapasztalható. Ez alól csak a nagy presztízsű és tiszta levegőjű területek kivételek.

Budapesten hasonló a helyzet – áll az Engel Csoport közleményében -, az átlagosnál nagyobb presztízzsel rendelkező óbudai Sun Palace lakópark árai egy év alatt 18 százalékkal nőttek, ennek ellenére a lakások több, mint fele már elkelt. A Sun Palace lakóparkot 2004 októberében kezdte építeni az Engel Csoport az óbudai Goldberger gyár területén. A 10 milliárd forintos beruházással épülő lakópark első ütemében, 2005 végén 270 lakást vehetnek birtokba a tulajdonosok. A Sun Palace lakópark területén épül elsőként Magyarországon több loftlakás – amerikai típusú művészlakás – is.

A Sun Palace lakásai iránt érdeklődő vevők többsége 45-50 négyzetméteres és 100 négyzetméter feletti lakásokat vásárolna. Varsóban hasonló a helyzet, míg Prágában kissé eltolódott a kereslet a két és fél-három szobás lakások iránt, így az Engel Csoport 2005-ben ezekre fókuszál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik