Belföld

Irán: van itt fegyver, ha kell

Miután Bush diszkréten katonai támadással fenyegette meg a nukleáris programjával kapcsolatban köntörfalazó iráni vezetést, annyit rögtön elárult az iráni védelmi miniszter, hogy gyors ütemben előállítottak egy olyan fegyvert, mely a legnagyobb elrettentésre képes.

Ali Samháni védelmi miniszter úgy fogalmazott: az Iráni Iszlám Köztársaság, amely szemtanúja volt annak, hogy az amerikai erők miként döntötték meg a szomszédos Afganisztán és Irak rendszerét, nem riad vissza semmilyen támadástól. “Rendelkezünk megfelelő katonai erővel ahhoz, hogy egyetlen ország se támadhasson meg bennünket, mivel nem rendelkezik pontos információkkal az ország katonai képességére vonatkozóan” – tudósított az iráni védelmi miniszter szavairól a Mehr félhivatalos iráni hírügynökség.

A konfliktuskerülőnek semmiképpen sem nevezhető diplomáciai megnyilvánulás válasz az amerikai elnök nemrég elhangzott beszédére, melyben George Bush nem zárta ki az Irán elleni katonai fellépés lehetőségét arra az esetre, ha a teheráni kormány továbbra sem ad megfelelő tájékoztatást atomprogramjáról. Elemezők szerint az iráni védelmi miniszter válaszából kitűnik, az ország vezetése már aligha bízik a békés viszony kialakításában az Egyesült Államokkal.

A Pentagon eközben cáfolta a The New Yorker magazin hétfőn megjelent számában közölt értesülést, amely szerint amerikai felderítő osztagok Iránban légicsapások célpontjainak azonosítása végett nukleáris fegyverek gyártására alkalmas létesítmények után kutatnak, és az információkat idén nyárra akarják összegyűjteni – számolt be a Híradó.

A titkos felderítés már fél éve folyik Irán területén a magazin sztárriportere, Seymour Hersh cikke szerint, aki a múlt év tavaszán az iraki foglyok kínzásáról beszámolva kirobbantotta az Abu Graib börtön nevével elhíresült botrányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik