Belföld

Havril András az új vezérkari főnök

Havril Andrást nevezte ki Gyurcsány Ferenc kormányfő a Honvéd Vezérkar vezérkari főnökének – adta hírül az MTV Híradója.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a vezérkari főnök első helyettese Braun László vezérőrnagy, második helyettese Mikita János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója pedig Tömböl László dandártábornok lett. Gyurcsány Ferenc egyetért a javasolt személyek kinevezésével, és támogatja munkájukat.

Katonai körökben Havril Andrást neve már akkor felmerült a posztra, amikor 2003-ban Szenes Zoltánt nevezték ki a hadsereg vezetőjévé. Havril 2000 októberétől a szárazföldi vezérkar vezérkari főnöke volt, majd decemberben kinevezték a Honvéd Vezérkar vezérkari főnöke helyettesévé.

Elődje Szenes Zoltán altábornagy január 5-én közölte lemondási szándékát a miniszterelnökkel. Távozását hatásköri viták és személyes konfliktusok előzték meg. Lapinformációk szerint a lemondás hátterében valószínűleg egy közelmúltbeli kormányutasítás tervezete lehet, amely szerint az eddig tradicionálisan gyakorolt hatáskörének jelentős szűkítésével, a vezérkari főnök lényegében helyettes államtitkári pozíciót töltött volna be a jövőben. Szenes Zoltán e szerint lényegében magas rangú tanácsadójává vált volna a honvédelmi miniszternek, aki nem szólhat bele a költségvetés tervezésébe, és nincs személyügyi jogköre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik