Belföld

Csaknem 12 százalékkal bővült a PC-piac

Az előzetes adatok szerint tavaly a világ személyiszámítógép-eladásai 11,8 százalékkal 189 millió darabra nőttek, mindenekelőtt a mobil-PC-k iránt nagy kereslet miatt.

A Gartner piacelemző adatai szerint a Dell 16,4 százalékos piaci részesedéssel piacvezető szerepét tovább erősítette, a Hewlett-Packard (14,6 százalék) és az IBM (5,5 százalék) előtt.

A mobil-PC-k értékesítését tavaly az alacsonyabb árak, a jobb teljesítmény és a mozgékonyabb hozzáférési lehetőségek lendítették fel.

Az idei évre a piackutató cég Európában, a Közel-Keleten és Afrikában (EMEA-térség) lassuló növekedést és éleződő versenyt vár, elsősorban a kínai Lenovo PC-gyártó – amely az IBM PC-részlegeit nemrégiben felvásárolta – tervezett előrenyomulása miatt.

Az EMEA-térségben az eladott PC-k száma tavaly átlag 14 százalékkal, 61,7 millióra nőtt. A régióban piacvezető a Hewlett-Packard (HP), 16,1 százalékos piaci résszel, majd a Dell következik 10,61 százalékkal, illetve az Acer 7,1 százalékkal. Az Egyesült Államokban a személyi számítógépek értékesítése tavaly 8,3 százalékkal, 62,3 millióra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik